Diverse

DIVERSE | Berea, o istorie la halbă

Prima bere au băut-o sumerienii, locuitorii Mesopotamiei, în urmă cu aproximativ  6000 de ani. Acum ocupă locul al treilea în rândul celor mai consumate băuturi din întreaga lume, după apă și ceai.

Legenda spune că oamenii au luat rețeta berii de la Ninkasi, pe care sumerienii o considerau zeița acestei băuturi gustoase. Însă cel mai probabil berea a fost descoperită întâmplător, după ce o bucată de pâine s-a udat, apoi a fermentat. Primele dovezi ale existenței berii, niște vase de lut, au fost descoperite de arheologi la sfârșitul secolului trecut în localitatea Tepe, situată pe actualul teritoriu al Iranului. Arheologii au găsit urme de bere pe pereții interiori ai vaselor, care datează din jurul anului 3.500 î.Hr.

Egiptencele, printre cei mai buni berari

Berea a fost o băutură nu doar pe placul sumerienilor, ci și a locuitorilor Egiptului Antic. Vâzând popularitatea acesteia, Regina Cleopatra chiar a introdus o taxă pe bere. Aici, rolul fabricării berii revenea femeilor. Tot ele se îndeletniceau cu obținerea licorii și în unele părți ale Europei, în timpul Evului Mediu. De gustul băuturii fermentate din hamei și orz au dat și locuitorii Imperiului Roman, dar acolo era considerată mai mult o băutură pentru cei săraci. Nici grecii nu i-au apreciat gustul, ci mai mult proprietățile medicinale, căci o utilizau la tratarea unor boli.

Nemții au făcut o lege a licorii

Popoarele germanice au fost însă cele care au apreciat-o mai mult decât oricare altele, astfel încât berea a căpătat un loc de cinste și a devenit băutură națională.  Se pare că primele butoaie cu bere au fost produse de nemți în jurul anului 1200, iar în 1516 Ducele Wilhem al I –lea de Bavaria a introdus legea purității berii, potrivit căreia în compoziția licorii trebuia să intre doar apă, orz și hamei. Germanii produceau diferite sortimente, în funcție de lemnul din care era confecționat butoiul în care era pusă la fermentat. În prezent, în Germania există peste 5.000 de sortimente de bere și aproximativ 1500 de berării.

Alocațiile pentru elevi se plăteau în…sticle cu bere

Nici englezii nu lipesc de pe lista popoarelor care adoră berea. A fost băutura specifică în Evul Mediu, iar la sfârșitul secolului al XVII-lea, elevii de la unele școli primeau două sticle de bere pe zi, pe post de alocație. Asta pentru că era mult mai sigură pentru sănătate decât apa potabilă. Mai mult, în acea peroadă, în Anglia nu era interzis consumul berii la locul de muncă.

Licoarea de la mănăstire

Cu mult timp în urmă, cea mai bună bere se găsea la mănăstirile de călugări din nordul Europei. Fiecare lăcaș de cult avea rețeta proprie. Călugării vremii o considerau ideală, mai ales că putea fi consumată și în perioadele de post. Chiar și în prezent, berea se mai fabrică la mănăstire, după rețetele vechi. Se întâmplă în Belgia, în Westveleteren, unde călugării de la abația Saint Sixtus produc unul dintre cele mai apreciate sortimente de bere de pe întreg mapamondul. Cele trei feluri de bere sunt produse în cantitate limitată.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page