Important

NATIONAL | Gerul, mai periculos decât tăiarea gazului rusesc. Când temperaturile scad sub -15 grade, CET-urile folosesc păcură, un combustibil mai scump

Reducerea livrărilor de gaze din Rusia a devenit o ameninţare mai mică decât temperaturile scăzute. Gerul poate determina autorităţile să ardă păcură în loc de metan, iar costurile cu încălzirea ar putea creşte cu 50% în lunile următoare. Termocentralele ar trebui să scoată din conturi milioane de euro ca să cumpere păcură de la companiile petroliere.

România are gaz suficient în acest moment ca să treacă peste iarnă, însă presiunea gazelor în conducte scade în zilele geroase. Guvernul a decis ca termocentralele să îşi mărească stocurile de păcură, dar rămâne de văzut dacă vor avea şi bani să cumpere combustibil.

Iaşiul, Bucureştiul şi Timisoara care sunt capete de linie pentru sistemul de transport şi chiar dacă există gaze în sistemul naţional şi în producţie, foarte greu pot ajunge în acele zone”, spune Mihai Vilt, expert în gaze naturale.

Pentru a compensa toate gazele pe care le cumpărăm din Rusia într-o singură zi, ar fi nevoie de aproximativ 240 de tone de păcură, adică mai puţin de jumătate dintr-un astfel de rezervor. Din păcate, încălzirea pe păcură este cu 50% mai scumpă decât cea pe gaze naturale, şi este cu mult mai poluantă

România consumă zilnic 30 de milioane de metri cubi de gaz. Din această cantitate, peste 28 de milioane de metri cubi sunt produse de Petrom şi Romgaz, un milion vin cumpărăm din Vest, iar diferenţa, nesemnificativă, din Rusia. Această cantitate devine tot mai mică de un timp încoace. Gazprom ne trimite tot mai puţin gaz.

„În ultimele 3 luni nu am avut niciun fel de explicaţie. Sunt nişte limite contractuale cu plus şi cu minus în interiorul cărora se poate livra”, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Reducerea cantităţilor cu 30% anunţată de Gazprom este doar un joc politic spun specialiştii pentru că aceste cantităţi nu fac decat sa regleze presiunea în sistemul naţional de transport al gazelor.

Iar acest joc al declaraţiilor a început în luna septembrie.

România şi-a diminuat spre zero dependenţa de gazul rusesc în mare parte din cauza reducerii consumului marilor combinate care fie şi-au redus activitatea, fie s-au închis”, declarat Răzvan Nicolescu.

Sursa: digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page