Local

LOCAL | Astăzi au fost evaluate activitățiile jandarmilor din Botoșani

Astăzi, 15 decembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani a avut loc evaluarea activităţii inspectoratului în anul 2014, în prezenţa domnului Gelu Ţigănucă – subprefectul judeţului Botoşani, domnului general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică – prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române şi şef al Statului-Major  şi a altor şefi ai instituţiilor publice locale.

În anul 2014, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acţionat în scopul îndeplinirii următoarelor obiective: apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, îmbunătăţirea siguranţei cetăţeanului, creşterea capacităţii operaţionale de intervenţie a subunităţilor, realizarea unui  sistem de formare profesională compatibil cu cerinţele mediului operativ, dezvoltarea sistemului de control managerial intern, asigurarea respectării prevederilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de comunicaţii, transmisii de date şi comunicări secretizate şi consolidarea capacităţii administrative a unităţii.

ANALIZA EFICIENŢEI ÎNDEPLINIRII MISIUNILOR ŞI ACTIVITĂŢILOR OPERATIVE

Ordinea şi siguranţa publică

S-au executat 4.485 misiuni specifice de ordine publică, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, structurile specializate ale I.J.J. Botoşani colaborând permanent la nivel judeţean cu celelalte instituţii ale M.A.I..

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice s-a realizat prin executarea unui număr de 545 de misiuni, cu 4,6% mai multe faţă de 2013, din care:

– 28 misiuni la acţiunile de protest, cu 74% mai puţine, faţă de anul 2013;

– 157 misiuni la manifestările cultural-artistice, promoţionale şi religioase, cu 27% mai puţine faţă de anul 2013;

– 110 misiuni la manifestările şi competiţiile sportive, cu 35% mai multe faţă de anul 2013;

– 95 misiuni la bacalaureat şi evaluările naţionale, cu 3,15% mai multe faţă de anul 2013;

-186 misiuni cu ocazia desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European şi Preşedintele României.

Desfăşurarea meciurilor de fotbal în condiţii de siguranţă a reprezentat o prioritate pentru inspectorat, fiind gestionate întrecerile sportive din cadrul ligii I, de pe teren propriu, ale echipei F.C. Botoşani şi cele din liga a II-a, ale nou-promovatei F.C.M. Dorohoi fără evenimente deosebite

Datorită dinamicii situaţiei operative, a fost solicitat sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în 15 situaţii, pentru executarea unor misiuni de asigurare a ordinii publice de amploare la care au acţionat 621 jandarmi, comparativ cu 2013 când au fost făcute 3 solicitări, la care au acţionat 177 jandarmi.

Nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi, iar pentru riscurile şi vulnerabilităţile identificate la misiunile specifice s-au dispus măsurile necesare eliminării sau reducerii acestora.

 

Participarea la menţinerea ordinii publice

I.J.J. Botoşani a contribuit la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică la nivelul judeţului Botoşani prin executarea a 2780 de misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu efectivele I.P.J. Botoşani, cu 3,27% mai puţine faţă de anul precedent.

Au fost planificate, organizate şi executate în mediul urban 1278 misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule de jandarmi, în municipiile Botoşani şi Dorohoi, precum şi în oraşele Darabani şi Săveni, cu 6,4% mai puţin faţă de 2013, dar şi 1236 de misiuni prin patrule mixte, înregistrându-se o scădere cu 1,3% faţă de anul precedent.

În mediul rural au fost executate 124 misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin constituirea a 278 patrule mixte, înregistrându-se o creştere cu 3,2%.

În sistem integrat, au fost constatate, în cooperare cu lucrătorii de poliţie, un număr de 308 fapte de natură penală, cu 64% mai mult faţă de 2013.

S-au executat 200 acţiuni punctuale independente, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în pieţe, târguri şi oboare, precum şi în alte zone de interes operativ, realizându-se astfel o creştere de 212%, faţă de anul trecut.

Efectivele de jandarmi au intervenit la 625 de solicitări ,,112’’ sau alte apeluri, înregistrând o creştere de 1,79%, faţa de anul 2013.

 

Protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică în zona obiectivelor din competenţă

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani execută paza şi protecţia a 12 obiective stabilite prin H.G., 2 obiective stabilite prin Ordine MAI şi 1 obiectiv stabilit prin Ordin IGJR.

Pentru asigurarea mediului de securitate necesar desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice la obiectivele din competenţă, inspectoratul a folosit o medie zilnică de 37 subofiţeri.

Au fost aplicate 11 sancţiuni (7 avertismente şi 4 amenzi în valoare de 2.000 lei), în scădere cu 46 % faţă de anul precedent, datorită atitudinii preventive şi descurajante, a prezenţei discrete, dar ferme a elementelor de dispozitiv în spaţiul public.

Unitatea a executat un număr de 12 transporturi de produse cu caracter special, în creştere cu

10 % faţă de perioada similară a anului trecut, precum şi un număr de 18 transporturi de bunuri şi valori, în scădere cu 10 % faţă de anul 2013.

Paza şi protecţia transporturilor de corespondenţă clasificată se execută cu un efectiv mediu zilnic de 6 subofiţeri.

Împreună cu Direcţia Judeţeană de Informaţii din cadrul S.R.I., inspectoratul a executat 691 de  transporturi de corespondenţă clasificată .

 

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

O atenţie deosebită a fost acordă activităţilor preventive şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei.

În baza Campaniei de Informare, Prevenire şi Dialog Social „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, au fost desfăşurate 168 de activităţi preventiv – educative, atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii.

În scopul informării şi educării publicului spectator, promovării spiritului de fair play la manifestările sportive au fost desfăşurate împreună cu Instituţia Prefectului – Judeţul Botoşani, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, I.P.J. Botoşani, I.Ş.J. Botoşani, cluburile F.C. Botoşani şi F.C.M. Dorohoi, un număr de 45 de activităţi preventive.

Au fost constatate în mod independent 146 de fapte penale, fiind întocmite 139 acte de constatare, cu 82% mai mult faţă de anul trecut.

Pe timpul menţinerii ordinii publice în sistem integrat cu poliţia au fost constatate în comun 308 infracţiuni, cu 50% mai mult decât în anul precedent.

Pe linie contravenţională, efectivele unităţii au constatat un număr de 3.774  fapte.

Unitatea şi-a adus contribuţia la  prevenirea şi combaterea  comerţului ilicit cu produse accizabile, astfel că în cursul anului curent au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 3.953 pachete ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina ceea ce reprezintă o creştere cu 170% faţă de 2013, 55 litri alcool, cu 168% mai mult faţă de anul 2013.

Pe timpul executării misiunilor specifice a fost identificată şi predată către organele de poliţie o persoană care  figura în evidenţele operative ca  urmărită  naţional.

Au fost  primite spre executare un număr de 849  mandate, în 16 localităţi, cu 227 mai puţine faţă de 2013, fiind puse în aplicare, cu prezentarea persoanei citate la organele emitente, 391 mandate de aducere.

 

Cooperarea interinstituţională

Inspectoratul derulează, în prezent, 25 planuri de cooperare/colaborare/intervenţie şi cooperare cu autorităţile publice locale care au responsabilităţi în domeniul ordinii şi siguranţei publice, cu organismele guvernamentale şi neguvernamentale, agenţii şi oficii locale.

În anul 2014 au fost executate un număr de 250 acţiuni, la care s-au folosit un număr de 690  jandarmi, înregistrând o creştere de 100% faţă de perioada similară a anului trecut.

Detaliat, acţiunile în cooperare cu alte instituţii executate se prezintă astfel:

  • cu Poliţia au fost executate 108 acţiuni, la care s-a folosit un număr de 333 jandarmi, cu 390% mai mult decât în 2013;
  • cu B.C.C.O. Suceava – SCCO Botoşani şi D.N.A. Suceava au fost executate 32 acţiuni pentru efectuarea unor acte procedurale, cu 111 jandarmi, ceea ce reprezintă o creştere de 433% faţă de anul trecut;
  • cu executorii judecătoreşti au fost desfăşurate 67 acţiuni, la care s-a folosit un număr de 145 jandarmi, înregistrând o creştere de 59% faţă de 2013;
  • cu organele silvice au fost executate 18 acţiuni, la care s-a folosit un număr de 36 jandarmi, cu 45% mai puţin decât în 2013;
  • cu alte instituţii (Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Garda de Mediu, Biroul pentru Imigrări, ANAF- Direcţia Antifraudă Suceava) au fost executate 21 acţiuni, la care s-a folosit un număr de 55 jandarmi, înregistând o creştere cu 16% faţă de 2013.

Pe linia pregătirii pentru intervenţie în situaţii de urgenţă, la solicitarea I.S.U.J. Botoşani, inspectoratul a participat, la fel ca în 2013, la două exerciţii organizate la Uvertura Mall Botoşani şi la Barajul de acumulare Stânca-Costeşti, cu 17 jandarmi şi 3 autovehicule.

În perioada 29.01- 02.02.2014, ca urmare a căderilor masive de zăpadă şi a viscolului, la solicitarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratul a participat la intervenţia în sprijinul populaţiei afectate, fiind executate un număr de 13 misiuni, la care au acţionat în total 32 jandarmi, cu 5 autovehicule.

Foto (1) Foto (3) Foto (4)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page