Important

NATIONAL | Salariile românilor, de patru ori mai mici decât ale spaniolilor si de cinci ori mai scăzute față de italieni și germani

Peste 2,3 milioane de romani muncesc in strainatate, iar fenomenul migratiei nu va putea fi oprit, spun specialistii.

O cauza a emigrarii romanilor in strainatate o reprezinta nemultumirea salariala. In Romania, salariul mediu este de 1.705 lei (384 euro) net pe luna. Comparativ cu Spania, salariul romanilor este de patru ori mai scazut, iar fata de Italia siGermania, romanii primesc de cinci ori mai putini bani, arata datele centralizate de Ziarul Financiar.

„Fenomenul migratiei nu va putea fi oprit, dar acest lucru nu inseamna ca tara va fi depopulata, acest pericol este exclus. Important este sa ne uitam cu ce viteza ne apropiem de media UE, iar salariile cresc greu, de aceea, din punct de vedere economic si institutional, suntem la periferia Europei, alaturi de Bulgaria. Avem nevoie de o selectie profesionista a politicienilor, de diminuarea coruptiei si de o mai buna organizare. In timp ce Polonia are programe de readucere a medicilor care au emigrat inapoi in tara, la noi nici nu s-a vorbit vreodata de asa ceva“, a spus profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie.

Intr-o situatie asemanatoare cu cea a Romaniei se afla Polonia. Desi salariatii Poloniei primesc in medie 678 de euro net pe luna, adica cu 76% mai mult decat romanii, tot peste 2 milioane de polonezi au emigrat pentru a munci. Cu toate acestea, ponderea emigrantilor in Polonia este mai redusa decat in Romania, deoarece Polonia are 38 de milioane de locuitori, iar Romania 20 de milioane.

Profesorul Dumitru Sandu sustine ca multi dintre romani, atunci cand pleaca la munca in strainatate se raporteaza la “cat castiga vecinul care a plecat sa lucreze in constructii”. Astfel s-a ajuns ca romanii cu calificari medii sau reduse sa lucreze in Italia si in Spania, in timp ce in nordul Europei au plecat matematicienii, informaticienii si medicii, adica romanii cu un nivel inalt de calificare.

In statele nordice, precum Suedia, Marea Britanie sau Finlanda, angajatii castiga de 6- 7 ori mai mult decat in Romania.

„In ultimii 100 de ani, Romania nu a reusit sa isi depaseasca conditia de tara periferica a Europei, alaturi de Bulgaria. Iar acest lucru nu tine de motive legate de economie, ci de proasta functionare a institutiilor romanesti (…)”, a mai spus profesorul Dumitru Sandu.

Mircea Comsa, conferentiar universitar doctor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj,  sustine ca multi dintre romanii plecati in strainatate declara ca se vor intoarce in tara dupa ce isi cumpara locuinte si masini.

„Multi vor sa se intoarca, insa nu putem estima cati, cata vreme nu stim exact cati au plecat. Probabil ca diferentele salariale din statistici sunt date si de faptul ca in statele europene exista mai multi salariati bine platiti, ca pondere in totalul salariatilor, fata de situatia din Romania, unde 5% dintre angajati au salarii de peste 1.000 de euro“, a spus Mircea Comsa.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page