LocalPolitic

LOCAL | Maternitățile din România se confruntă cu o criză acută a vaccinurilor

În ședința de plen de ieri, 8 decembrie, în cadrul sesiunii de întrebări și interpelări, senatorul Viorel Grigoraș a susținut următoarea întrebare adresată ministrului sănătății Nicolae Bănicioiu:

Domnule ministru, maternitățile din România se confruntă cu o criză acută a vaccinurilor. Atât vaccinul împotriva hepatitei de tip B lipsește, cât și vaccinul Pentaxim, care ar trebui să fie distribuit medicilor de familie.

Peste patru sute de nou-născuţi din Moldova au fost externaţi fără să fie imunizaţi împotriva hepatitei B. Acesta face parte din schema naţională de imunizare și este gratuit. La 24 de ore după naşterea copilului, se administrează prima doză de vaccin antihepatitic B, iar următoarele două doze sunt administrate la două luni, respectiv şase luni de la naştere.

Aceeastă situație este în toate maternitățile din țară. De câteva săptămâni, nou-născuţii sunt în pericol de îmbolnăvire din cauza lipsei vaccinului antihepatitic B. Deficiențele organizatorice au dus la declanșarea unei noi crize din programul naţional de imunizare, după ce, în vară, bebeluşii au stat aproape trei luni nevaccinaţi din cauza sincopelor legate de asigurarea vaccinurilor antihepatitic B şi BCG.

Este inacceptabil că Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să achiziţioneze cantitatea necesară de vaccin antihepatic până la sfârşitul anului, mai ales ca se ştie câte doze sunt necesare pe trimestru. De asemenea, nici vaccinul Pentaxim (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi meningitei virale) nu a ajuns la medicii de familie.

Se pare că această criză îi lasă indiferenți pe cei responsabili din Ministerul Sănătății, aceștia refuzând în mai multe rânduri să comunice data la care vor fi alocate noi doze de vaccin.

Domnule ministru, având în vedere cele expuse, vă rog să îmi comunicați data când vor fi alocate noi doze de vaccinuri.

Vă mulțumesc!
Vă solicit răspuns scris.

Senator
Viorel Grigoraș

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page