Sanatate

SANATATE | Dosarul electronic de sănătate rămâne în ceață pentru medici și pacienți

Chiar daca a fost lansat ca fiind un pas important in dezvoltarea intregului sistem prin transparenta si operativitatedosarul electronic de sanatate (DES) mai are inca multe necunoscute.

Cele mai multe lamuriri si clarificari sunt cerute in continuare de catre medicii de familieSocietatea Nationala a Medicilor de Familie solicita adoptarea in timp cat mai scurt a unui cadru legislativ referitor la utilizarea DES.

Prin aceasta masura medicii de familie vor informatii generale privind tipul de date medicale, terminologia utilizata, sisteme de codificare utilizate, elemente de permisivitate pentru utilizarea transfrontaliera a datelor, reglementari privind institutia care gazduieste serverele si detine proprietatea asupra datelor din DES, reglementari privind consimtamântul informat si explicit al pacientului pentru protectia corespunzatoare a dreptului la confidentialitate, reglementari referitoare la acces, autentificare, autorizare si creare a DES.

Nimeni nu pare a sti care este durata arhivarii si care ar fi alte utilizari ale datelor continute în DES, dar nici informatii cu privire la coordonarea DES cu Sistemul Informatic al Prescriptiei Electronice (SIPE) si Cardul Electronic al Asigurarilor de Sanatate (CEAS), precum si legatura dintre aceste sisteme informatice. Medicii de familie urmeaza sa participe la o serie de dezbateri si training-uri pentru ca acest proiect informatic sa devina unul functional.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page