Sanatate

SANATATE | Beneficiile semințelor de busuioc

Desi aparent banale, semintele de busuioc par sa fie un star in devenire.  Ca majoritatea semintelor, ele dau pe-afara de nutrienti si sunt considerate de unii a fi un superaliment precum semintele de chia. Insa semintele de busuioc sunt si usor de gasit si chiar de crescut. Un alt lucru placut este ca semintele de busuioc se umfla in doar cateva minute, pe cand semintele de chia ar putea lua ore intregi. Iar textura lor este minunata, asemanatoare tapiocai. Doar pentru ca ele nu sunt inca asa de „la moda”, nu inseamna ca nu sunt fabuloase.

Iata aici cateva lucruri interesante despre semintele de busuioc:

Aceste seminte se mai numesc si sabja, in araba falooda, busuioc sfant tailandez (care se pare ca este diferit de busuiocul sfant), Tulsi, selashi si turmaria. Si sunt binecunoscute peste tot in lume ca fiind principalul ingredient in multe bauturi dulci asiatice.
Ele sunt adesea utilizate in practici medicinale antice precum Ayurveda si Siddha din India, si de asemenea si in medicina traditionala chinezeasca.
Semintele de busuioc se umfla exact ca semintele de chia si pot fi utilizate in locul acestora in multe retete. Le puteti pur si simplu arunca chiar si in smoothie dimineata. Precum semintele de chia, ele nu au prea mult gust, ceea ce le face si foarte versatile.

Beneficii de sanatate:

Racoritoare – Semintele de busuioc sunt racoritoare, de aceea sunt adaugate la multe bauturi racoritoare precum falooda, rood afza, nimbu pani si la serbeturi.
Raceli etc. – Sunt bune pentru dureri in gat, raceli si tulburari respiratorii.
Digestia – ele pot ajuta la digestie si pot usura constipatia.
Alinarea stresului – Semintele de busuioc pot avea un efect calmant si pot sa iti ridice starea de spirit.
Alinarea problemelor pielii – sunt bune pentru infectiile pielii.
Pierderea greutatii – Semintele de busuioc pot sa iti diminueze apetitul daca le consumi intr-o bautura gelatinoasa inainte de masa.

Beneficiile nutritive ale semintelor de busuioc:

Busuiocul contine multi flavonoizi polifenolici, in special orientin si vicenin. Acestia furnizeaza beneficii antioxidante.
Frunzele de busuioc sunt bogate in multe uleiuri esentiale precum eugenol, citronelol, linalool, limonen, citral si terpineol. Acestea furnizeaza beneficii antibacteriene si anti-inflamatorii.
Contin putine calorii si deloc colesterol.
Inalte nivele de betacaroten, luteina, zeaxantina, vitamina A si K.
Contin cantitati importante de minerale precum potasiul, manganul, cuprul, calciul si magneziul, si vitamina C si folati.
Exelenta sursa de fier la 40% ratia zilnica pentru 100 de grame.

Cum se pregatesc semintele de busuioc

Adauga 2 lingurite de seminte uscate de busuioc la ½-1 cana de lichid cald (nu fierbinte) la alegerea ta (apa sau suc). Dupa ce semintele se umfla, poti alege sa scurgi lichidul in exces sau sa il incluzi. Pe masura ce semintele se umfla, ele incep sa elibereze antioxidantii si enzimele lor digestive. Lasa semintele sa stea in lichid pentru cel putin 2 minute, si priveste-le cum se transforma intr-o textura gelatinoasa precum tapioca. Ele vor fi gata pentru a fi incluse in reteta ta favorita. Esti limitat doar de imaginatia ta.

Cum sa culegi semintele de busuioc

Poti colecta semintele chiar de la propriile tale plante de busuioc. Lasa busuiocul sa infloreasca, sa se ofileasca, si apoi sa se usuce. Cand florile sunt uscate, poti pune florile in ceva plat si sa sufli bland resturile pentru a le separa si colecta semintele maruntele si negre. Semintele de busuioc sunt pe deplin maturizate cand se desprind cu usurinta de flori.

Avertisment

Supravegheaza intotdeauna copiii si batranii care beau bauturi cu seminte de busuioc. Semintele se pot lipi laolalta, ceea ce poate cauza inecarea daca nu este folosit destul lichid pentru a face bauturile. Femeile insarcinate si cele care incearca sa ramana insarcinate nu ar trebui sa utilizeze busuioc, deoarece micsoreaza nivelul de estrogen.

Budinca din seminte de busuioc si fructe de padure

Vegana si fara gluten!
Portii: 4

Ingrediente:
1 can de lapte de migdale, aromat cu vanilie daca doresti
1 cana de iaurt simplu, eu utilizez de nuca de cocos
2 linguri de miere nefiltrata, plus 4 linguri pentru portii (optional)
Un praf de sare, cat prinzi intre degete
¼ cana de seminte uscate de busuioc
½ l de fructe de padure, de orice fel
¼ cana de migdale tocate, prajite

Instructiuni:
Intr-un bol bate laptele de migdale, iaurtul, vanilia si 2 linguri de miere pana se uniformizeaza.
Adauga semintele de busuioc si lasa sa stea 20 minute.
Amesteca, acopera si refrigereaza pentru cateva ore sau peste noapte.
Cand esti gata sa faci budinca, amesteca fructele cu restul de miere (daca doresti) si migdalele intr-un bol separat.
Imparte budinca in patru castroane si toarna mixtura cu fructe de padure peste ea.

***
Bautura traditionala tailandeza cu seminte de busuioc Nam Mengluck

Gustoasa si nutritiva!
Portii: 2

Ingrediente:
1 lingura de seminte de busuioc, doar de uz culinar
6 linguri de miere nerafinata
2 cani de cuburi de gheata
1 cana de apa rece
2 ramurele sau flori de busuioc pentru ornament

Instructiuni:
Combina 1 cana de apa si semintele de busuioc intr-un vas si lasa-le sa stea pentru 15 minute.
Amesteca apoi mierea, cuburile de gheata si apa rece.
Toarna in doua pahare inalte si racite, ornate cu ramurele sau flori de busuioc.
Se serveste rece.

Bautura cu seminte de busuioc si limonada

Racoritoare si nutritiva!
O portie

Ingrediente:
1 lamaie
2 cani de apa
1 lingura de seminte de busuioc (sabja)
5 linguri de miere nerafinata
Un praf de sare, cat prinzi intre degete

Instructiuni:
Combina intr-un bol semintele de busuioc cu ½ cana de apa si lasa sa stea pentru 10-15 minute.
Adauga restul ingredientelor intr-un vas si amesteca.

Sursa: viataverdeviu.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page