Sanatate

SANATATE | Metode pentru stimularea imunităţii

Un sistem imunitar puternic ne ajută să trecem fără probleme peste sezonul rece. Alături de o alimentaţie adecvată, la întărireasistemului imunitar mai contribuie odihna suficientă şi aerisirea camerelor. De asemenea, renunţarea la unele vicii ne poate fi de folos în prevenirea afecţiunilor sezonului rece. În ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie să punem accent pe preparatele bogate în vitamina C (acid ascorbic) şi pe suplimentele alimentare indicate. Legumele şi fructele care conţin această vitamină trebuie consumate proaspete, deoarece prin fierbere îşi pierd o mare parte din substanţele nutritive conţinute. Dozele cele mai ridicate de vitamina C se găsesc în citrice (kiwi, portocale, lămâi, grepfrut, mandarine), mere, pere şi legume (broccoli, ardei iute, spanac, varză). De asemenea, surse bune de vitamina C mai sunt măceşele, coacăzele, pătrunjelul, conopida, ardeii graşi.
Alimentaţia, un factor important în menţinerea sănătăţii
Un studiu american întreprins de curând arată că, dintr-un număr de 27 de fructe, kiwi este cel mai bogat în elemente nutritive esenţiale. Mai precis, spun nutriţioniştii americani, kiwi conţine o cantitate mai mare de vitamina C decât o portocală. Spre exemplu, 100 de grame de kiwi conţin 90 de mg de vitamina C, în timp aceeaşi cantitate de portocale are numai jumătate din doza de vitamina C. Cuprul, o altă substanţă din compoziţia fructului de kiwi, este un mineral cu rol important în menţinerea imunităţii. Seminţele acestui fruct încorporează toţi nutrienţii necesari organismului uman – proteine, vitamine, minerale. Deşi se spune că portocalele sunt citricele cele mai bogate învitamina C, după lămâi, medicii au constatat că 100 de grame din acest fruct au numai 50 de mg de acid ascorbic. În aceeaşi cantitate de lămâi, respectiv 100 de grame, se găsesc 40 de mg de vitamina C, iar grepfrutul şi mandarinele au câte 30 de mg. Broccoli este leguma cea mai bogată în vitamina C, fiind echivalentul fructului de kiwi – 100 de grame de broccoli numără 90 de mg de acid ascorbic.Ardeiul iute are 80 de mg vitamina C, iar 100 de grame de spanac sau varză crudă ajung la 30 de mg de vitamina C. La rândului lui,pătrunjelul oferă cam aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o conţine un fruct de kiwi.
Viciile trebuie eliminate
În ceea ce priveşte viciile, specialiştii atrag atenţia că tutunul „consumă” din cantitatea de vitamina C existentă în organismul fumătorilor, fiecare ţigară „arzând” aproximativ 2 mg de acid ascorbic. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul persoanelor care consumă cantităţi însemnate de alcool.
Somnul sănătos este de 7-8 ore pe noapte
Chiar dacă mulţi dintre nu se gândeau la acest aspect, şi somnul are un rol vital în menţinerea imunităţii. Un studiu realizat de specialiştii din Grecia a scos la iveală faptul că voluntarii care dormiseră mai mult de câteva ore pe noapte aveau în organism o cantitate de anticorpi de două ori mai mare decât persoanele care se odihniseră prea puţin. Multe persoane sunt de părere că nopţile pierdute se pot recupera la sfârşit de săptămână. Experţii însă nu sunt de aceeaşi părere, argumentând faptul că acest lucru nu este sănătos pentru organism. Atunci când un adult nu reuşeşte să doarmă 7-8 ore pe noapte, capacitatea de concentrare, memoria, controlul emoţional şi abilităţile motorii scad, atenţionează cercetătorii. Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea somnului scade de la an la an, de aceea se spune că oamenii în vârstă sunt predispuşi la disfuncţii legate de somn şi dorm mai puţin.
Produse naturiste pentru stimularea imunităţii
Cel mai cunoscut şi eficient produs naturist pentru stimularea imunităţii şi ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă esteEchinaceea. Fie că este administrată sub formă de tinctură, capsule sau ceai, terapeuţii susţin că echinaceea ajută organismul să producă mai multe globule albe şi interferoni – una dintre cele mai puternice substanţe antiinfecţioase naturale. De un real ajutor sunt şi tabletele de vitamina C, însă medicii ne sfătuiesc să nu depăşim doza maximă de un gram pe zi. În caz contrar, pot apărea dereglări hormonale.
Obiceiuri sănătoase

Medicii ORL-işti recomandă aerisirea încăperilor şi a biroului de la locul de muncă chiar şi în zilele geroase şi meţinerea unei temperaturi până la 20 de grade Celsius. Doar în cazul persoanelor izolate la domiciliu din cauza răcelii, gripei sau a diferitelor afecţiuni respiratorii, temperatura din cameră poate să urce la 24-26 de grade Celsius. Şi în această situaţie însă, camera trebuie foarte bine aerisită.

Sursa: sanatateatv.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page