CulturaJudet

Ziua Limbii Române, marcată la Săveni

Ziua Limbii Române  este sărbătorită în orașul Săveni, miercuri, 31 august, prin organizarea unui festivalul de cultură și artă. Proiectul este organizat de Primăria Orașului Săveni în parteneriat cu Asociația Județeană a Profesorilor de Limba Română Botoșani și Societatea Culturală ,,Arlechin” cu scopul de omagiere și comemorare a personalităților care au influențat și au contribuit decisiv la sporirea patrimoniului cultural românesc.

„Păstrarea spiritualității poporului român și a respectului față de personalitățile, cultura, operele de artă și patrimoniului național este una dintre prioritățile noastre. Proiectele și activitățile de acest fel le vom susține an de an și vom face toate demersurile necesare pentru a contribui alături de întreaga comunitate pe care o reprezint la sporirea patrimoniului cultural românesc”, a declarat Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Programul cuprinde activități diversificate ca formă și manifestare cultural – artistică, lansare de carte, jocuri interculturale, ateliere de lectură și povești, ateliere tematice și spectacole de muzică și poezie.

ora 14.00: Atelierele de lectură și povești „Sammy Lerner”, moderatori doamnele, Felicia Napircă, profesoară Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă”, Săveni și Ștefănescu Marcela, profesoară Școala Gimnazială, Săveni;

ora 15.00: Jocuri interculturale și ateliere tematice de cunoaștere a istoriei limbii române, moderatori, Cristina Axinciuc, profesor catedra de limba română a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani și membru fondator al Asociației Județene a Profesorilor de Limba și Literatura Română Botoșani;

ora 16.00: Lansarea de carte „Aripi spre infinit”, autor Mirela Butacu, membră a Societății Scriitorilor Botoșăneni;

ora 16.30: Spectacolul de muzică și poezie – Limba Română – tezaur al neamului românesc, copii și tineri de la Academia de arte „Sammy Lerner”, Săveni, coordonați de Flavius Damean și Sorin Luță, grupurile artistice de la Societatea Culturală „Arlechin”, profesor coordonator Roxana Pricop, moment muzical „Drag de România”, susținut de interpreții Marian Moroșan și Valentina Moroșan.

„Evenimentul este unic în județ și misiunea noastră este să aducem un omagiu identității românilor, care moștenesc o limbă bogată, plină de nuanțe și expresie, ca dovadă a creativității și ingeniozității caracteristice acestui popor. Sărbătorim graiul moldovenesc și specificul local, iar activitățile pregătite vor purta în esență cele mai frumoase cuvinte: frăție, obște, reuniune, recunoștință”, a afirmat Flavius Damean, vicepreședinte al Fundației Județene de Tineret.

Activitățile se vor desfășura miercuri, 31 august, începând cu ora 14.00, pe scena de la Casa de cultură a orașului Săveni și în locațiile partenerilor de proiect, Biblioteca Orașului Săveni, Liceul Teoretic „Dr.Mihai Ciucă”, Școala Gimnazială Săveni, Asociația Județeană a Profesorilor de Limba și Literatura Română Botoșani, Societatea Culturală Arlechin, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

La activitățile cuprinse în proiect participă copii, elevi, tineri din orașul Săveni, cât și invitați din alte localități din România și Republica Moldova.

Info line: www.saveni7days.ro / www.arlechinromania.ro .

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page