ECONOMICsocial

Tinerii angajați și cei cu copii înscriși într-o unitate de învățământ vor plăti un impozit și mai mic, din 2023

Regimul deducerilor personale, acele sume de bani care se scad din baza impozabilă astfel încât cei cu venituri mici și care au, eventual, persoane în întreținere să plătească mai puțin impozit statului pe salariile lor, va fi radical schimbat din 2023. Față de deducerea personală de bază, două categorii de angajați vor avea dreptul la o deducere suplimentară, care să facă impozitul dat statului și mai mic.

Deducerea personală este acordată potrivit Codului fiscal celor care au persoane în întreținere și venituri relativ mici (dar se acordă și celor care nu au pe nimeni în întreținere dacă salariile sunt mici), reprezentând o sumă cu care se micșorează baza impozabilă la veniturile salariale pentru ca, în final, salariatul să nu mai plătească așa de mulți bani la stat. Într-un limbaj mult simplificat: dacă deducerea are valoarea X, impozitul pe salarii se va aplica unei sume din care se scade această valoare X. Deducerea se acordă lunar și nu este nicidecum suportată din buzunarul angajatorului.

Prin recenta OG nr. 16/2022, din ianuarie 2023, regimul actual al deducerilor personale va cunoaște o transformare: modalitatea în sine de calcul a acestor deduceri – în funcție de venituri, mai nou – se schimbă radical (detalii, aici), iar de deducerea personală de bază vor beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile – automat, asta înseamnă mai mulți beneficiari.

Câteva exemple ca să ne dăm seama – vom lua extremele noului tabel propus în Codul fiscal:

Cele mai mari deduceri le primesc, așadar, cei care se situează cu salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere. O deducere între 20 și 45% din salariul minim, bani care rămân acestuia în buzunar, la final de lună, în loc să se ducă la stat. Conform regulilor actuale, salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat (0 – 4 sau mai multe persoane). Modalitatea actuală de stabilire a deducerilor nu mai este corelată însă cu evoluția salariului minim în România, care oricum crește anual de ceva vreme, prin urmare, noua modalitate ce se va aplica din 1 ianuarie este mai potrivită.

La polul opus, cele mai mici deduceri le vor primi cei care câștigă cu 1.951 – 2.000 de lei în plus față de salariul minim (ca salariu brut, desigur). Cei care nu au nicio persoană în întreținere nu vor primi, practic, nimic, iar cei care au de la patru persoane în întreținere vor obține o deducere de 25% din salariul minim.

În configurația actuală a regimului deducerilor nu există o deducere personală suplimentară. Noțiunea este nouă și va apărea din ianuarie anul următor.

Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat”, scrie în recenta Ordonanță 16.

 Deducerea personală suplimentară se va acorda, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, astfel:

 a) 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;

 b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. 

Practic, Guvernul a vrut să acorde o deducere suplimentară tinerilor angajați și celor care au minori înscriși la creșă, grădiniță sau la școală.

Câteva întrebări se ridică referitor la aceste deduceri suplimentare:

1. Mai are vreo relevanță, în cazul lor, câte persoane are angajatul în întreținere? Nu, în cazul acestei deduceri nu are relevanță acest aspect.

2. Dacă e incidentă deducerea pentru persoanele aflate în întreținere, se mai acordă cea suplimentară? Da, tocmai asta e și denumirea sa „deducere personală suplimentară”, acordându-se, dacă e cazul, alături de cealaltă. În cazul celor care au copii în întreținere, chiar dacă ei sunt numărați și pentru acordarea deducerii personale de bază, reiese destul de clar că sunt luați în considerare și pentru deducerea suplimentară, însemnând că pentru fiecare copil se scad câte 100 de lei din baza impozabilă și, astfel, impozitul plătit la stat devine tot mai mic.

3. Ambii părinți au dreptul la deducerea suplimentară? Nu, iar la acestă întrebare avem un răspuns direct în OG 16/2022:

În cazul în care copilul este întreţinut de ambii părinţi, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinţi prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învăţământ şi a unei declaraţii pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”.

Iar în cazul celor care lucrează la mai mulți angajatori, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară va avea obligaţia să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page