Calendar

Sfaturi la intrarea în post de la părintele Ioan Alupoaiei. „Rugați-vă permanent, în orice situație ați fi! Aveți milă de aproapele”

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau Duminica Iertării, la Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost prilej de mare bucurie. Preotul paroh, Ioan Alupoaiei, a slujit în mijlocul credincioșilor, după trei luni de absență. Părintele Ionică, cum îl pomenesc enoriașii, a fost greu încercat de boala cauzată de noul coronavirus, perioada de convalescență fiind extrem de solicitantă. La slujba de duminică, preotul Ioan Alupoaiei a venit cu un concentrator de oxigen, însă spre surprinderea sa a reușit să facă față patru ore fără ajutorul aparatului.

Un moment așteptat a fost cel al predicii, în timpul căreia, cu emoție și cu efort, a vorbit celor prezenți despre perioada în care a suferit pe patul de spital, dar și despre însemnătatea postului pe care suntem chemați să-l  parcurgem pentru a întâmpina cea mai mare sărbătoare a creștinățății, Învierea Domnului. Din cuvintele părintelui Ioan au răzbătut o credință și mai puternică, o nădejde și mai mare și o dragoste nemărginită pentru semenii aflați în suferință, în pofida încercărilor care i-au pus viața în primejdie. „Să știți că eu, pe patul de spital, parcă nu mă puteam ruga, oamenii în această boală parcă uită rugăciunile, așa o boală cumplită… O boală teribilă… O boală care dacă nu avem o nădejde în Dumnezeu, suntem terminați! Mulțumesc la toți cei care au avut o rugăciune pentru mine, la toți cei pe care i-am descoperit prieteni. Prietenii în ziua de azi sunt ceva rar. Acolo dacă ești părăsit, ești pierdut”, a dezvăluit părintele Ionică.

Parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii a dat câteva sfaturi credincioșilor îndemnându-i să aibă nădejde și milă.

„Duminica aceasta ne introduce pe toți într-o perioadă în care să ne pară rău pentru greșelile săvârșite. Postul nu trebuie început cu răutate în suflet. Dacă vrem să avem folos, trebuie să ne cerem iertare. NU numai de la cei cărora le-am greșit sau ne-au greșit. Să nu postim numai de bucate, iubiți credincioși. Să postim de vorbă prea multă, de multă clevetire, de a arunca săgeți otrăvitoare, de a judeca pe aproapele. Fiindcă postul nu este numai de bucate, postul este de faptele cele bune. În perioada aceasta suntem chemați, mai mult ca niciodată, să ajutăm pe cel de lângă noi, să dăm un sfat bun celor rătăciți, să dăm o bucată de pâine celui flămând, să fim alături de cel bolnav, de cel care este în suferință. Fiindcă este un lucru extraordinar. Eu, personal, am simțit prezența multora dintre dumneavoastră atunci când eram pe patul spitalului. Mulți m-au sunat , mulți m-au înștiințat că în biserică se făcea Taina Sfântului Maslu la care au participat mulți dintre dumneavoastră și vă mulțumesc frumos”, a spus în cuvântul său părintele Ioan..

La Cer se ridică mila noastră față de aproapele, față de cel care este suferind. Și nimeni nu poate înțelege decât atunci când trece printr-o situație din aceasta dificilă. Pentru că atunci este omul mulțumit…când este flămând, cu siguranță va mânca sau atunci când are nevoie de un ban ca să dea mâncare la copii. „Cu siguranță se va bucura că tu, omule, ești creștin adevărat. De aceea, Sfânta Biserică ne îndeamnă să postim de bucate, dar și de răutățile pe care săvârșim zi de zi”, a mai punctat părintele Ioan.

Așadar, suntem chemați la osteneală în perioada următoare, la sprijinirea celui de lângă noi care suferă într-un fel sau altul. Părintele Ionică a îndemnat oamenii să fie uniți în credință, în contextul frământărilor care macină Biserica în aceste vremuri.

„Atenție, Dumnezeu ne-a iertat, dar ce facem noi în continuare, pentru că de noi depinde. Noi avem libertatea de a urma calea luminii sau a întunericului.

Dacă venim la biserică să ne ostenim în această perioadă, ca vrăjmașul va pune piedici să nu mergi la biserică. Iată, ne va aduce în cale ispite…Vom zice: Mă duc mai târziu sau Am alte lucruri de făcut! Nu-i place vrăjmașului rugăciunea, nu-i place vrăjmașului smerenia. Să încercăm să facem într-ascuns, să postim în ascuns, să ne ajutăm unii pe alții, chiar din puțin dacă ai. Să încercăm să facem în ascuns pentru ca Tatăl cel ceresc să ne răsplătească nouă. Să nu fim egoiști, să nu căutăm doar pentru noi. Și rugați-vă permanent, în orice situație ați fi. 

Să dea Bunul Dumnezeu ca postul acesta să fie ușor pentru dumneavoastră”, a mai adăugat părintele Ioan.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page