Local

Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati a fost dotată cu un nou aparat radiologic! – FOTO&VIDEO

Secția de Pediatrie a Spitalului_Județean de Urgență Mavromati a fost dotată cu un nou aparat radiologic!
La sfârșitul săptămânii trecute a fost recepționat un aparat radiologic de ultimă generație în valoare de 1,333 milioane de lei. Aparatul supune pacienții unui volum mult mai redus de radiații și are un sistem telecomandat pentru fluoroscopii, radiografii, tomografii și angiografii. El înlocuiește aparatul radiologic aflat în uz, care avea 21 de ani. Acum urmează procedurile de avizare CNCAN, pe care sperăm să le finalizăm cât mai repede.
 Noul aparat radiologic a fost achiziționat în cadrul proiectului „Dotarea Ambulatoriului din Cadrul Secției Exterioare Pediatrie a Spitalului Județean”, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, accesat de către Consiliul Județean Botoșani în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.
 Până în prezent, în cadrul acestui proiect au mai fost achiziționate și livrate echipamente medicale, ustensile și mobilier medical de peste 2,3 milioane de lei și mai avem în procedură de achiziții dotări în valoare de câteva sute de mii de lei. Este vorba de echipamente de imagistică ecografică, echipamente electrice și electronice și teste și jocuri psihologice.
 Din fonduri europene, pentru Spitalul Județean s-a achiziționat aparatură radiologică de ultimă generație în valoare de aproximativ 3 milioane de lei, adică 30 de miliarde de lei vechi din fonduri europene. Pe lângă aparatul radiologic de la Pediatrie, s-au mai achiziționat un aparat radiologic la UPU și un mamograf digital la Secția de Obstetrică-Ginecologie.

 

Cele două entități, Consiliul Județean și Spitalul de Urgență au depus proiecte pentru recuperarea unei părți importante din banii cheltuiți în timpul pandemiei de COVID-19, din fondurile europene. Mai exact, vorbim aici de fondurile pe care le-am recuperat în cadrul POIM, dar și care urmează să fie recuperate din fondurile de solidaritate ale Uniunii Europene. Cele două proiecte depuse în cadrul apelului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, deschis în cadrul Programului Operațional de Infrastructură mare 2014-2020 au trecut de toate etapele de evaluare și s-au semnat contracte de peste 21 de milioane de lei, adică aproximativ 4,5 milioane de euro.

Un prim proiect a fost depus pentru recuperarea cheltuielilor de la Secția de Infecțioase. Aceste investiții s-au ridicat la peste 2 milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei au reprezentat contravaloarea lucrărilor la instalațiile de oxigen și cele electrice. Aceste fonduri au fost recuperate în totalitate. Cel de al doilea proiect a vizat recuperarea din fonduri europene a aproximativ 19,4 milioane de lei, alocați pentru combaterea pandemiei de COVID-19, atât de Spitalul Județean de Urgență, cât și de Consiliul Județean. Acest proiect, despre care nu am făcut vorbire până în acest moment, are două componente: prima vizează recuperarea cheltuielilor achiziționate pentru a face față pandemiei de Sars-CoV-2, care reprezintă aproximativ o treime din această sumă. Din acești bani, 3,85 milioane de lei revin în cadrul cheltuielilor făcute de Consiliul Județean. Din acești bani au fost achiziționate, în anul 2020, aparate de ventilație mecanică, folosite în cazul bolnavilor COVID, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de lei, hote microbiologice pentru laboratoare, aparate de purificat aerul, electrocardiograf portabil, monitoare pentru funcții vitale, injectomate, consumabile, materiale sanitare și echipamente de protecție, precum măști, mănuși, halate sau dezinfectați.

Cea de a doua componentă a proiectului presupune achiziția a sute de echipamente medicale, pentru toate secțiile, în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, adică undeva la 2,6 milioane de euro. Unele dintre aceste materiale au fost deja achiziționate și livrate, în timp ce altele sunt în diferite stadii ale procedurii” a declarat Doina Fedorovici, președintele CJ Botoșani.

Am depus în 2020 un proiect cu fonduri europene în vederea prevenirii și tratării pacienților infectați cu Sars-CoV-2. Proiectul are o valoare de peste 19 milioane de lei, compus în două componente: recuperarea cheltuielilor până la data proiectului și achiziția de echipamente noi pentru dotarea secțiilor Spitalului Județean. Referitor la echipamentele pe care noi le cumpărăm prin acest proiect, putem menționa că pentru toate echipamentele sunt contracte încheiate. O parte au început să vină. A fost dotată Secția de ATI cu 15 paturi, patru ultramoderne, aproape 90.000 de lei un pat. De asemenea, a fost dotat laboratorul de infecțioase cu un echipament de imunologie și în perioada următoare va veni un echipament medical de capacitate mai mare, iar pentru laboratorul de pe Marchian tot un echipament de imunologie. De asemenea, în proiect au fost cuprinse, tocmai în vederea prevenirii infecțiilor, nu doar COVID, aparatură medicală astfel încât toate compartimentele să fie dotate cu monitoare de funcții vitale, injectomate, ecografe, ca pacientul să fie cât mai puțin deplasat între secțiile și compartimentele spitalului.

Avem deja primite niște monitoare de funcții vitale și vreau să vă enumăr principalele echipamente pentru care avem deja contracte încheiate. Avem nota de comandă la furnizor, urmează în zilele următoare să facem recepția și instalarea lor pe secții, pentru a funcționa la capacitatea la care noi ne gândim să utilizăm. Încă un aparat de anestezie pentru ATI, foarte multe echipamente utilizăm pentru ATI pentru că acolo se adresează pacienții critici, care au nevoie de aparatură medicală pentru tratarea și prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale. Avem în vedere să cumpărăm cinci ecografe de diferite capacități și cu diferite sonde, pentru toate specialitățile spitalului, o stație de lucru video, două laringoscoape, una de capacitate de mai mare pentru ATI și una de capacitate mai mică pentru ORL, așteptăm tărgi hidraulice pentru transportul pacienților între secții și compartimente, dotate cu toate echipamentele în vederea prevenirii incidentelor grave. De asemenea, avem și echipamente pentru prevenirea infecțiilor asociate, pentru dotarea spălătoriei de la Infecțioase și deja a venit, urmează procedura de instalare și instruire”. susține Doina Caba, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”

„Dincolo de semnarea unui contract de finanțare, cel mai important lucru este implementarea proiectului. Un proiect se consideră de succes în momentul în care ultima cerere de plată este intrată în contul beneficiarului. Pentru toată treaba asta este foarte multă muncă în spate și noi lucrăm la foarte multe lucruri, dar ieșim în fața dumneavoastră în momentul în care rezultatele sunt concrete și banii sunt intrați sau trebuie să intre în cont. Ca viziune, puteați spune că echipa de la Consiliul Județean împreună cu echipa de la Spitalul Județean lucrează pe două direcții principale. Una este un cadru general, cu investițiile mari, cum este Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulatoriul sau conceptul de spital mare, pe de o parte, iar pe cealaltă parte este vorba despre îmbunătățirea activității existențe, prin orice mijloc: eficientizarea energetică a clădirilor, dotări pe toate palierele, unde se deschid linii de finanțare și unde putem aplica. Ce pot spune cu siguranță este că acolo unde suntem eligibili, pentru orice entitate din subordinea Consiliului Județean, vom aplica pe proiecte europene. În momentul de față, lucrăm la o linie de finanțare care urmează să se deschidă la începutul lunii octombrie pe partea de dotări privind infecțiile nosocomiale și partea de dotări privind partea de ambulatoriu la Maternitate” – NISTOR

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page