NATIONAL

Se întâmplă în România! Infractori aleși în funcții de primari

1. Primarul comunei Şuţeşti din judeţul Brăila, Costică Dobre, condamnat definitiv în 2018 pentru #proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat, având acuzaţia că a recrutat fete împreună cu fratele său și cumnata sa, pe care le-a constrâns să se prostitueze în Spania și Grecia, fost reales în funcţie de primar la alegerile din 9 iunie cu 60% din voturi.
2. Primarul comunei Bălţeşti, jud. Prahova, ridicat de procurori, reţinut şi chiar arestat preventiv, anul acesta, sub acuzaţia că a acordat contracte firmelor familiei sale, banii plătiţi de primărie ajungând, în final, tot la el, a fost reales în fruntea administraţiei locale în urma scrutinului din 9 iunie.
3. În comuna Tarcău, jud. Neamț, primarul în funcție, Manole Fîrțală, aflat în spatele gratiilor, a câștigat un nou mandat de primar în 9 iunie. Manole Fîrțală a fost arestat preventiv, în luna mai, acuzat că a luat mită de la un om de afaceri local. Chiar și așa, a candidat și a obținut cu 25 de voturi mai mult decât principalul său contracandidat, chiar dacă Fîrțală este arestat preventiv.
4. Un candidat independent pentru funcţia de primar al municipiului Braşov a fost arestat preventiv, sub acuzaţia de ultraj, au precizat reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov. El ar fi trimis un e-mail preşedintei Biroului Electoral Judeţean Braşov în care a ameninţat-o că o omoară şi o violează. Este vorba despre Dogar Nicolae Florin, care a fost reținut de polițiști pe data de 08. 06.2024.
5.Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, reales la alegerile din 9 iunie, are de dat explicaţii şi de formulat apărări în nu mai puţin de patru dosare de corupţie, în unul dintre acestea fiind trimis deja în judecată. În dosarele aflate încă în lucru el este acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, iar dosarul în care este trimis în judecată vizează construirea ilegală a unui imobil în municipiul Iaşi.
6. Vlad Oprea, primar în funcție al Stațiunii Sinaia, a fost reales primar cu al șaselea mandat în 9 iunie. El se află în mijlocul unui scandal care îl vizează şi care nu este primul. Jurnaliştii de la Recorder au publicat, sub titlul ”Cartelul din Carpaţi”, o investigaţie în care relatează despre proprietăţi deţinute de acesta prin interpuşi, inclusiv un castel în Franţa, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia, într-o zonă considerată rezervaţie arhitecturală, care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea, despre licitaţii trucate, despre implicarea unei firme deţinute în acte de mama edilului în diverse afaceri, despre oameni apropiaţi instalaţi în posturi cheie. Oprea, care a refuzat să discute cu jurnaliştii de la Recorder şi de la Centrul de Investigaţii Media (CIM) pe tot parcursul anchetei jurnalistice, a reacţionat după publicarea acesteia, declarând la Europa FM că nu are nicio afacere care să se fi declanşat datorită poziţiei sale şi că materialul este unul „plătit”, ”un material de campanie”.
7. Comuna Ciorani din judeţul Prahova este în pragul unui nou scandal legat de fraudarea alegerilor. O persoană a sunat la 112 şi a reclamat că într-o secţie de votare membrilor Biroului Electoral li s-a solicitat să semneze procesul verbal înainte de închiderea urnelor şi de numărarea voturilor. Primarul comunei, Marin Voicu, candidat pentru un nou mandat şi numeroşi apropiaţi ai acestuia sunt trimişi în judecată pentru fraudarea alegerilor din 2020, unii dintre inculpaţi semnând acorduri de recunoaștere a vinovăție pentru a obține pedepse cu suspendare.
8. Primarul comunei prahovene Şotrile, Bogdan DAVIDESCU, condamnat pentru pornografie infantilă, a obţinut acordul partidului să candideze din nou. Contracandidații săi au contestat la Judecătoria Câmpina decizia Biroului Electoral de Circumscripţie Numărul 91 Şotrile, prin care a fost acceptată candidatura lui Bogdan Daniel Davidescu din partea PSD pentru funcţia de primar a comunei. Pe ultima sută de metri, după ce instanţa de judecată a respins propunerea de candidatură, a fost schimbat candidatul cu soția celui în cauză, Elena DAVIDESCU, deloc deranjată că soțul său a fost condamnat pentru că făcea sex cu o minoră de 13 ani și o filma. Elena DAVIDESCU a câștigat alegerile pentru funcția de primar din 9 iunie.
9. În comuna Floreşti din judeţul Prahova, primăriţa Simona David dă dovadă de o tărie greu de imaginat. Tărie în faţa vicisitudinilor vieţii politice. După ce soţul ei, fostul edil Eugen David a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese, primind şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcţii publice pe o perioadă de trei ani, Simona David, a decis să preia ea lupta pentru Primărie. De-a lungul timpului, primăriţa a trecut prin multe dintre situaţiile prin care trece o persoană anchetată penal: ridicată şi dusă la audieri, reţinută, inculpată, trimisă în judecată. Recent, Simona David a scăpat de o acuzaţie penală prin prescrierea faptelor. Ea a fost inculpată în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca şi a scăpat de proces odată cu el. cunoscătorii în ale politicii susţin că secretul succesului familiei David la Floreşti este votul masiv pe care membrii acesteia îl primesc din partea unei comunităţi extrem de sărace, din unul dintre satele comunei.. Surpriză sau nu, la alegerile din 9 iunie a câștigat alegerile pentru funcția de primar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page