NATIONAL

Schimbare radicală pentru românii cu datorii la stat

Inspectorii ANAF au o altă procedură în ceea ce privește verificarea persoanelor fizice. De acum incolo, ANAF va înștiința persoanele fizice cu risc fiscal si in cazul in care vor fi gasite nereguli, se oferă posibilitatea reanalizării situației fiscale și, după caz, a depunerii sau corectării declarațiilor fiscale.

Ordonanta de Urgență nr. 188/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală aduce modificări în activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Schimbările vizează și modul în care inspectorii ANAF realizează verificarea persoanelor fizice.

Schimbare radicală pentru românii cu datorii la stat. ANAF va fi obligat să facă asta înainte de a recurge la popriri

În momentul în care ANAF va identifica un risc la un contribuabil, acesta din urmă va primi o notificare de conformare, a declarat Daniela Teodoru, director general, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal – ANAF, citat de Hotnews.ro.

„Rugămintea este să o privească ca pe un document de bună credință, ca pe un document de colaborare și să dea curs la ceea ce scrie în notificare: să se conformeze în cele 30 de zile”, a mai spus oficialul ANAF.

Ce va conține notificarea ANAF

„Notificarea de conformare este un avantaj pentru contribuabil: în momentul în care va primi această notificare, în care este identificat riscul fiscal, are la dispoziție 30 de zile. În acest timp își poate remedia riscul. De exemplu: poate are de achitat o sumă sau are de depus o declarație rectificativă”, a mai spus Daniela Teodoru.

În notificare, alături de riscul fiscal, contribuabilului i se va menționa și de unde provine acesta.

Sia Jiru a precizat: „Controlul fiscal trebuie să reprezinte ultimul instrument pentru corectarea conformării voluntare a contribuabililor. Această notificare este o manifestare a bunei credințe pe care și-o arată ANAF în relația cu contribuabilul”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page