Localsocial

Săptămâna Educației Globale la Rădăuți-Prut – multă muncă, rezultate pe măsură – FOTO&VIDEO

În perioada 14-20 noiembrie 2022 se desfășoară Săptămâna Educației Globale, sub motto-ul “Este lumea noastră, să acționăm împreună!”, cu accent special  pe domeniile privind pacea și parteneriatul. În acest context, elevii din cele șase structuri ale școlii au desfășurat diverse activități educative: dezbateri, discuții, realizarea unor postere, prezentări PPT, prezentare de carte, expoziție desene , mesaje de pace de la copii, cei mai autentici mesageri ai păcii, dans, vizionare film, realizarea lanțului păcii, interpretări cântece.

Această săptămână le-a dat ocazia elevilor să consolideze valori și atitudini precum prietenia, armonia, sprijinul, bunătatea în rândul grupului din care fac parte și să desfășoare activități cu un puternic impact emoțional, având în vedere evenimentele ce au loc în vecinătatea țării noastre.

Preșcolarii de la Grădinița nr. 3 Rediu coordonați de d-na prof. Alexa Livia , împreună cu elevii de la Școala Primară nr. 3 și d-na prof. Pușcașu Mihaela au învățat despre  roadele păcii și au realizat cu mânuțele lor dibace desene în tematica săptămânii.

Elevii clasei I de  la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut îndrumați de d-na prof. Rumega Mihaela  au realizat Lanțul păcii din zale de hârtie colorată pe care erau trecute mesaje de pace, au  întocmit un frumos tablou colectiv  cu porumbelul păcii și au interpretat cântece de pace.

D-na prof. Matei Popescu Luminița, împreună cu elevii clasei a IV-a au derulat activitatea “Mesagerii păcii”, în care a avut loc o dezbatere despre pace. Copiii au scris mesaje despre acestă temă.

Elevii clasei a V-a ghidați de d-nul diriginte, prof. Pamfil Vlad și de prof. de religie Postolachi Vasile au desfășurat activitatea ”Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea” prin care elevii au conștientizat ca în lume pacea e mai valoroasă decât dreptatea. Prin intermediul unui filmuleț au văzut cum în primul război mondial Religia și Sportul au adus pace pentru o zi în război.

Elevii claselor VI-VII coordonați de d-na dirigintă , prof. Matei Ionela au discutat despre pace și război, cu scopul de a se familiariza cu cele două noțiuni,  au realizat desene si postere și au întocmit o machetă cu titlul “Copacul Prieteniei”.

Elevii clasei a-VIII-a  împreună cu  dirigintă, prof .Covaș Simona au prezentat informații despre noțiunile de pace, război, refugiat și au dat frâu liber creativității pentru a ilustra ideea de pace într-o perioadă marcată de grele încercări pe plan internațional. Au prezentat și recenzia cărții Am nevoie de pace-Banna Alabed.

La Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, elevii clasei a III a coordonati de d-na prof. Dumitraș Alina au realizat un brainstorming pe tema păcii, au creat diverse desene, s-au bucurat de o serie de filmulețe care au pus în evidență importanța ei, au ascultat și intonat cântece pe aceeași temă.  Elevii au învățat că  trebuie să creștem dragostea dintre noi, să devină mai puternică și, mână-n mâna, să păstrăm pacea-n lume.

D-na prof. Gavrilescu Oana-Mihaela a desfășurat împreună cu elevii clasei a IV-a activitatea Prietenie fără bariere  , în care au vizionat materiale video despre diversitate, au discutat despre diferențe și lucruri în comun. La finalul activității au reprezentat Floarea prieteniei , folosind steaguri ale diferitelor țări și au scris o scrisoare către un prieten, real sau imaginar pe care doresc să îl viziteze. Scopul activităților a fost conștientizarea diversității umane, dezvoltarea unei atitudini pozitive, aprecierea calităților și deschiderea către un dialog intercultural.

D-na  prof. Căruceru Loredana împreună cu clasa a V-a , au vizionat prezentări PPT  despre tolerantă și diversitate, pace și război, consecințele conflictelor. Au realizat desene pe care le-au expus mai apoi în sala de clasă.

Elevii clasei a VI-a, coordonați de d-na dirigintă, prof Luchian Mirela  au urmărit prezentări despre simbolul și  importanța păcii în dezvoltarea unui comportament tolerant. Au ascultat povestea unui împarat despre pace, de unde au desprins un mesaj profund : Pacea înseamnă să fii în mijlocul tuturor acestor lucruri și încă să fie liniște în sufletul tău. Acesta este sensul real al păcii. Au intonat cântecul “Să fie pace în lume” și au vizionat în plus un film din care reies dramele razboiului și modalități care săpromoveze ideea de pace prin toate mijloacele de care dispun.

Elevii clasei a VII-a , coordonați de d-na dirigintă, prof. Nistor Amalia au prezentat informații despre importanța păcii în dezvoltarea copilului și au despre mecanismele de păstrare a păcii în lume. La sfârșit au realizat în grupuri postere conținând desene, mesaje pentru o lume mai bună.

Seniorii , elevii clasei a VIII-a îndrumați de d-na dirigintă , prof. Moga Adina Liliana au scris mesaje de pace și armonie folosind ca simbol porumbelul. Au transmis un îndemn puternic pentru pace dansând în sincron pe melodia Heal the world-Vindecă lumea (Mickael Jackson).

COPIII si-au exprimat la unison dorința ca toată lumea să trăiască într-o lume sigură, în  armonie, uniune și pace, fără războaie. Au conștientizat că pacea vine mereu din interior și au multumit lui Dumnezeu că în România ne bucurăm de pace . Gândurile lor s-au îndreptat și pentru cei din țara vecină, aflați într-un moment de grea încercare.

Dar la Rădăuți-Prut pacea și prietenia au trecut Prutul

Săptămâna Educației Globale s-a încheiat cu participarea domnilor profesori Gavrilescu Oana Mihaela, Dumitraș Alina Gabi și Postolachi Vasile împreună cu elevi ai Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi la activitatea ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici- două inimi gemene”, activitate transfrontalieră desfășurată la Liceul Teoretic Lipcani, Republica Moldova. Participarea la această activitate a marcat deschiderea unei noi ediții a proiectului transfrontalier ”Cartea unește inimi”, proiect menit să consolideze relațiile între ambele maluri de Prut.

Coordonator pentru programe și proiecte școlare și extrașcolare, prof. Moga ADINA-LILIANA

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page