Sanatate

SANATATE | Tiroidita autoimună și sarcina

Tiroidita autoimună este o inflamație a glandei tiroide, fiind o boală cronică care poate debuta la orice vârstă. În general, predispoziția se transmite pe cale maternă.

Unul dintre principalii factori declanșatori ai afecțiunii este stresul (,,boala supărării”, după cum i se mai spune), însă ea poate fi provocată de virusuri, bacterii, exces de iod, de iradiere sau de medicamente. De cele mai multe ori, însă, boala se declanșează în timpul sarcinii.

Iată, așadar, mai multe informații despre tiroidita autoimună și sarcină!

Tiroidita autoimună și sarcina – simptome

Simptomele tiroiditei autoimune, denumită și Hashimoto, se aseamănă cu cele ale hipotiroidismului şi sunt de cele mai multe ori subtile.

Ele includ oboseală accentuată, depresie, creștere ușoară în greutate, intoleranță la frig, somnolență excesivă, păr uscat și casant, constipație, piele uscată, crampe musculare, un nivel crescut al colesterolului, capacitate diminuată de concentrare, dureri vagi, rigiditatea gâtului (provocată de inflamarea glandei tiroide, dificultate la înghițire, imposibilitatea obținerii unei sarcini, ciclu menstrual neregulat, rată cardiacă scăzută.

Tiroidita autoimună și sarcina – poate apărea în primele 3 luni după sarcină

Cel mai frecvent, boala se declanșează în primele 3 luni după sarcină, deoarece în perioada sarcinii sistemul imunitar al femeii este mai slăbit.

Tiroidita autoimună și sarcina – nu se vindecă

Odată apărută, tiroida autoimună nu se mai vindecă, însă ea poate fi perfect ținută sub control. Ea se tratează doar cu ajutorul hormonilor de sinteză. Astfel, dispar simptomele de oboseală cronică, constipaţie, intoleranţă la frig, tegumente uscate.

Tiroidita autoimună și sarcina – tratament

Tratamentul de bază este reprezentat de terapiile alternative, cu rol atât în susţinerea funcţiei tiroidiene, cât şi în reglarea sistemului imunitar. Pentru susţinerea funcţiei tiroidiene se pot folosi suplimente cu iod, spirulină, tirozină, extract de sânziene, ulei de primulă, seleniu.

Produsele care conţin iod sunt contraindicate dacă pacienta urmează tratament cu hormoni tiroidieni. De aceea, chiar şi suplimentele sau plantele (inclusiv tratamentul homeopat) trebuie recomandate de un medic.

În timpul tratamentului, dietă urmată de pacienţi trebuie să conţină cât mai multe alimente bogate în antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali, în special grăsimi santoase Omega-3, care reduc amploarea inflamatiilor în organism.

Tiroidita autoimună și sarcina – obținerea sarcinii

Femeile care doresc să conceapă un copil şi întâmpina dificultăţi în a rămâne însărcinate, pot solicita o îngrijire obstretrică atentă şi administrarea unui tratament de substituţie hormonala prescris de un medic endocrinolog.

Înainte de concepţie şi în timpul sarcinii, nivelul hormonilor tiroidieni trebuie să fie monitorizat şi optimizat în mod constant.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page