Sanatate

SANATATE | Când e cazul să iei antibiotice

Medicamente puternice, antibioticele reprezintă tratamentul de care avem nevoie atunci când suferim de infecții cauzate de bacterii. Important este să știm când și cum trebuie administrate corect.

Nu sunt rare cazurile când apelăm la antibiotice încă de la primele simptome ale unei banale răceli sau a altei probleme de sănătate. Pe lângă faptul că de multe ori ele nu sunt recomandate de medic, se obișnuiește să fie luate „după ureche“, lucru ce poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este bine de știut că administrarea lor atunci când nu este nevoie sau pe o durată mai scurtă sau mai lungă decât prevede schema de tratament poate duce la apariția rezistenței la antibiotice.

Au efect antibacterian

Una dintre principalele greșeli pe care le facem atunci când suntem răciți este să apelăm la antibiotice, atenționează specialiștii. Explicația este una simplă: răceala și gripa sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele nu au efect decât asupra problemelor de sănătate provocate de bacterii, ciuperci și anumiți paraziți. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că administrarea lor în cazul bolilor specifice iernii poate duce la apariția complicațiilor la nivelul ficatului, dar și a rinichilor.

Infecții ale pielii

O parte dintre problemele care apar la nivelul pielii sunt cauzate de bacterii (streptococi, stafilococi) și paraziți (demodex). În urma unei antibiograme (analiză care determină tipul de bacterie care a provocat infecția), medicul poate recomanda tipul de antibiotic care tratează problema, dar și gelurile și cremele necesare pentru îngrijirea locală.

–         Furuncule – infectarea unei glande sebacee, care apare de cele mai multe ori în zona axilei, a anusului, a bărbiei, dar și inghinală. Inițial, locul se înroșește, crește temperatura în acea partea a corpului și devine dureros și purulent în cel mult o săptămână.

–         Erizipelul – problemă a pielii (provocată de streptococii din grupa A) care apare de regulă la persoanele trecute de 40 de ani. În cele mai multe din cazuri, problema este vizibilă la nivelul feței, mâinilor, spatelui și picioarelor. Pielea devine roșie și apar vezicule care dor.

–         Foliculita –  infecție la rădăcina firului de păr (cauzată de stafilococul auriu). La început, zona se înroșește, devine dureroasă și purulentă. Problema apare după epilare, mai predispuse fiind persoanele care au imunitatea scăzută.

Infecții respiratorii

Specialiștii susțin că aproape un sfert dintre bacteriile din jurul nostru pot duce la apariția infecților tractului respirator superior. Ca și cele ale pielii, problemele respiratorii cauzate de bacterii (streptococi) se pot trata cu ajutorul antibioticelor.

–         Bronșită cronică – inflamația căilor aeriene care duc aerul la plămâni. În timp ce faza acută a bolii (cauzată de un virus) se tratează în cel mult 2-3 săptămâni, cea cronică reapare după vindecare și este des întâlnită la fumători.

–         Otită medie – infecția apare la nivelul urechii medii cel mai adesea la copii, în special pe perioada primăverii și a toamnei.

–         Tuberculoză (TBC) – afectează cel mai frecvent plămânii, dar poate apărea și la nivelul sistemului osos și a creierului.

INFO: Peste o treime dintre românii care urmează un tratament cu antibiotice uită să-și ia cel puțin una dintre dozele de medicament, potrivit unui studiu recent realizat de o companie farmaceutică.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page