Sanatate

SANATATE | Branzeturile ne mentin sanatatea

Aliment consistent si deosebit de important in dieta noastra zilnica, branzeturile sunt folosite pentru a asezona diverse preparate culinare sau sunt consumate ca atare. Telemeaua, urda, branza de vaci, casul, branza de burduf sund doar cateva dintre felurile de branza de la noi din tara, o mica parte dintre cele peste 2.000 de tipuri de branzeturi din intreaga lume.

Branzeturile se impart in doua mari categorii: proaspete si vechi, deoarece branza poate fi complet diferita cand e proaspata fata de atunci cand este veche. Branzeturile vechi cum sunt parmezanul sau cascavalul se preseaza si se lasa sa se invecheasca pana devin tari si uscate. Acestea sunt de obicei rase deasupra mancarurilor deoarece ofera un gust aparte dar si pentru ca au foarte multe calorii.

Branza mucegaita nu contine aditivi

Branzeturile mucegaite, tip Camembert , Gorgonzola sau Roquefort , detin foarte multe proprietati nutritive deoarece mucegaiurile albe si verzi-albastre cu care a fost tratata branza sunt o sursa buna de vitamina B 12, care fixeaza fierul in organism si previne anemia. Extrem de important este faptul ca aceasta branza: nu contine aditivi. De asemenea, cu cat branza este mai veche, cu atat gustul si aroma sunt mai puternice.

Bolile oaselor, tratate cu branzeturi

Lipsa sau prezenta insuficienta a calciului in organism se manifesta prin hipocalcemie , afectiune ce duce la decalcifierea sistemului osos, precum si la tulburari ale sistemului neuromuscular. Pentru a preveni si trata aceste probleme, este necesar sa consumati alimente care aduc calciu utilizabil si care contin si ceilalti factori de nutritie, cu rol in intarirea oaselor, precum branzeturile.

Substanţele nutritive prezente in compozitia sortimentelor de branza variaza de la un tip la altul. Branzeturile tari si semitari sunt bogate in calciu, vitamina A, proteine si sodiu. In schimb, in compozitia branzeturilor moi si semimoi predomină acizii grasi saturati. Procentul de calciu variaza intre 40-60% la branzeturile tari si circa 20% la cele moi.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page