LocalNATIONAL

Salvați Copiii România anunță o investiție majoră în dotarea Secțiilor de neonatologie din țară: Un milion de euro – investiție în aparatură medicală performantă din 45 de spitale

România rămâne pe primul loc din UE la mortalitate infantilă, înaintea Bulgariei  și Slovaciei!

Salvați Copiii România anunță o investiție majoră în dotarea Secțiilor de neonatologie din țară: Un milion de euro – investiție în aparatură medicală performantă din 45 de spitale.

Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creșterea mortalității infantile, capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii accelerează programul de combatere a mortalității infantile și anunță o investiție majoră, de un milion de euro, în 45 de secții de neonatologie de gradul 1 și 2 din 28 de județe ale țării.  Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE (5,6 la mia de copii născuți vii), urmată de Bulgaria și Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuți vii) și Finlanda (1,8 la mie). În cifre absolute, 1.008 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2021, în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă.

 

Astfel, prin programul Împreună din prima zi”, finanțat de Fundația OMV Petrom, medicii vor avea la dispoziție aparatură și echipamente medicale performante, vitale pentru salvarea și îngrijirea nou-născuților prematuri sau cu patologii complexe. Nevoile transmise de unitățile medicale sunt dintre cele mai diverse: de la ventilatoare neonatale de generație nouă, mese de reanimare la incubatoare și alte echipamente medicale performante.

 

Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, însă o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii, precum și prin dotarea maternităților și secțiilor de  nou-născuți cu echipamente medicale performante.

 

În cadrul proiectului „Împreună din prima zi”  au fost evidențiate solicitările maternităților de grad 1 și grad 2, maternități care trebuie să fie dotate pentru a putea oferi asistență de urgență pentru          nou-născuți. De multe ori, medicii maternităților de grad 2 sunt nevoiți să acorde asistență pentru prematurii mici până la realizarea transferului la o maternitate de grad 3. În aceste cazuri trebuie să ofere asistență medicală de urgență și trebuie să aibă la dispoziție echipamentele medicale performante pentru desfășurarea actului medical.

 

În cadrul proiectului vor ajunge echipamente la :

 

 1. Alba, Spitalul Municipal Sebeș
 2. Alba,  Spitalul Municipal Aiud
 3. Alba,  Spitalul Municipal Blaj
 4. Argeș,  Spitalul Municipal Curtea de Argeș
 5. Arad, Spitalul Orășenesc Ineu
 6. Bihor,  Spitalul Municipal “Dr. Pop Mircea” Marghita
 7. Botoșani,   Spitalul Municipal Dorohoi
 8. Brăila, Spitalul Județean Brăila
 9. Brașov, Spitalul Orășenesc Rupea
 10. Buzău, Spitalul Orășenesc Nehoiu
 11. Caraș-Severin, Spitalul Județean Resița
 12. Caraș-Severin, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș
 13. Dâmbovița,  Spitalul Municipal Moreni
 14. Dolj,  Spitalul Orășensesc Segarcea
 15. Dolj,  Spitalul Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Băilești
 16. Dolj,  Spitalul Clinic Filantropia Craiova
 17. Dolj,  Spitalul Filişanilor, Filiași
 18. Dolj,  Spitalul Orășenesc Dăbuleni
 19. Galați, Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
 20. Galați, Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci
 21. Harghita,  Spitalul Municipal Gheorgheni
 22. Hunedoara,  Spitalul Județean Deva
 23. Hunedoara,  Spitalul Orășenesc Hațeg
 24. Hunedoara,   Spitalul Municipal Lupeni
 25. Hunedoara,  Spitalul Municipal Brad
 26. Hunedoara, Spitalul Municipal Petroșani
 27. Hunedoara, Spitalul Municipal ,,Al. Simionescu” Hunedoara
 28. Iași,  Sipitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie Elena Doamna Iași
 29. Iași,  Spitalul Municipal de Urgență Pașcani
 30. Iași,  Spitalul Orășenesc Hârlău
 31. Maramureș, Spitalul Municipal Sighetu Marmației
 32. Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara
 33. Mureș, Spitalul Municipal Dr. Eugen Nicoară Reghin
 34. Neamț, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
 35. Prahova, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești
 36. Prahova,  Spitalul Municipal Câmpina
 37. Olt,  Spitalul Județean de Urgență Slatina
 38. Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Zalău
 39. Satu-Mare, Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare
 40. Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș
 41. Suceava,  Spitalul Municipal Fălticeni
 42. Timiș,  Spitalul Municipal Lugoj
 43. Tulcea, Spitalul Județean de Urgență Tulcea
 44. Vaslui, Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși
 45. Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad

 

CONTEXT

Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 105 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.020 de echipamente vitale, investind peste 8.500.000 de euro. Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota cel puțin 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii.

 

Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu”. Maternitatea  este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului, aici vin să fie tratate sau să nască femei din toată țara, și sunt tratate gravide cu diverse afecțiuni materno-fetale, cazuri care necesită intervenție pentru bebeluși încă din primele secunde de viață sau femei cu patologii ginecologice diverse.

 

Doar în Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 8.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

 

În cadrul procesului de reabilitare se au  în vedere:

 • Recompartimentarea și modernizarea spațiilor
 • Modificarea circuitelor
 • Schimbarea rețelei de distribuție a fluidelor și a gazelor medicale
 • Realizarea sistemului de siguranță la patul pacientului
 • Refacerea sistemului de ventilație
 • Achiziționarea de echipamente vitale moderne.

 

#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit

 

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare  sau prin SMS la 8845, 2 euro lunar, text POLIZU.

 

Persoană de contact: Ștefania Mircea, coordonator program reducerea mortalității infantile, Salvați Copiii  – [email protected], tel. 0745 375 148.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page