Publicitate

Rolul auditului energetic în procesul de îmbunatățire a eficienței energetice

Obiectivele stabilite de Uniunea Europeană pentru anul 2030 cu privire la energie și climă impun o creștere ambițioasă a eficienței energetice și a energiei produsă din surse regenerabile, totodată susținând tranziția accelerată spre o industrie decarbonată.

Îmbunătățirea eficienței energetice aduce numeroase beneficii întreprinderilor din sectorul industrial. Pe lângă reducerea consumurilor și a costurilor energetice, aceasta aduce noi oportunități de creștere a competitivității, de majorare a profitului și de asigurare a creșterii economice.

Un prim pas în această direcție îl reprezintă realizarea unui audit energetic.

Realizarea unui audit energetic joacă un rol important în procesul de îmbunătățire a eficienței energetice, conturând o imagine clară și realistă asupra potențialului de optimizare energetică al unei întreprinderi. Totoadată companiile care consumă anual peste 1000 de tep au obligația legală de a realiza un audit energetic pe întreg conturul energetic, o dată la 4 ani.

În realizarea unui audit energetic trebuie parcurse următoarele trei etape principale:

  1. Înregistrarea informațiilor cu privire la modul în care este utilizată energiă și măsurarea parametrilor energetici relevanți, pentru identificarea oportunităților care pot fi valorificate.
  2. Întocmirea raportului de audit energetic și realizarea bilanțului energetic în vederea elaborării unui plan de măsuri și acțiuni, detaliat pe principalele oportunități de îmbunătățire a eficienței energetice.
  3. Analizarea soluțiilor propuse și realizarea unui plan de implementare a măsurilor.

În planul de soluții propus se vor analiza și cuantifica măsuri fezabile de reducere a consumului de energie precum și de producere locală de energie: implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice, implementarea unei centrale de cogenerare, compensarea energiei reactive, modernizarea iluminatului LED, trecerea delimitării de la joasă la medie tensiune, monitorizarea consumurilor energetice etc.

Pentru a avea un impact real asupra consumurilor și a costurilor energetice, după realizarea unui audit energetic, orice întreprindere trebuie să prioritizeze și să implementeze măsurile din planul de soluții propus.

Printre principalele soluții care aduc beneficii de durată sunt sistemele de panouri fotovoltaice.

Sistemele de panouri fotovoltaice sunt o soluție sustenabilă și fiabilă, cu un impact real în reducerea costurilor energetice și în asigurarea unei energii eficiente și sustenabile.

Acestea sunt tranformă radiația solară în energie electrică, prin efectul fotovoltaic, fiind o sursă de energie alternativă, care poate fi folosită pentru a reduce dependența de energia produsă din surse convenționale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page