IncendiuLocal

Patru incendii produse în ultimele ore, la Botoșani

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localități:

– în comuna Frumușica, unde ardea stuful de pe o suprafață de aproximativ 3000 metri pătrați. A acționat un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi;

– în localitatea Ghireni, comuna Coțușca, unde s-a aprins stuful de pe aproximativ 1000 de metri pătrați. Pericolul de propagare a flăcărilor la gospodării a fost înlăturat de pompierii de la Punctul de Lucru Coțușca;

– în orașul Flămânzi, unde ardea o cantitate mare de deșeuri. La caz au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi.

Incendiile de la Frumușica, Ghireni și Flămânzi au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

– în localitatea Hănești, unde ardea acoperișul unei bucătării de vară. Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se extinde la întreaga construcție, dar și la casă. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un scurtcircuit.

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page