CulturaLocal

Paradă a costumelor populare românești și internaționale la Festivalul Internațional de Folclor „Plaiuri Săvinene”

Astăzi săvinenii sunt aşteptați să se bucure de cultură şi tradiții in cadrul primului festival internațional de folclor din Sāveni. Ansambluri folclorice din România, Ucraina şi Rep. Moldova aduc pe pietonala din oraṣ arta populară şi tradițiile autentice din țară și din străinătate, reunind intr-o manifestare cultural- patriotică manifest artişti vorbitori de aceeasi limbă.

Evenimentul este organizat de către Asociația Arlechino Moldova în parteneriat cu Centrul Național de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Rep.Moldova şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Româneşti Cernăuți.
Preotul Constantin Macuc de la  Protopopiatul Saveni va ține pe pietonală  o slujbă de binecuvântare a ansamblurilor participante in jurul orei 14.15.
🇷🇴🇺🇦🇲🇩PARADA COSTUMELOR POPULARE
Festivalul va debuta, în mod tradițional, cu o paradă a costumelor populare românești și internaționale, care va avea loc după  ora 14.30, pornind din fața primăriei pe pietonală spre casa de cultură. Aproximativ 200 de artiști, ansambluri naționale și internaționale, vor impresiona trecătorii prin costumele tradiționale specifice, dar și prin demonstrațiile de cântece și dans, sărbătorind diversitatea culturală a vorbitorilor de limba română și nu numai.
Şi-au anunțat prezența:
 Ansamblul “Zorile Havârna”, Ansamblul “Dor de Plaiuri Corlățene” , Ansamblul “Unghenenii” Rep. Moldova, Grup Folcloric “Bogdana” Suceava, Formația “Cusărenii” Rep. Moldova, Formația ” Vatra Satului” Rep. Moldova, Ansamblul “Sărățeanca” Rep. Moldova, Ansamblul Folcoric “Altiţa” Rep. Moldova, Ansamblul “Mugurelul” Pătrăuții de Sus Ucraina,  Formația vocal-folclorică “Perla” Cernăuți;  Grupul vocal Tărăncuța, Noua Sulița Ucraina, Ansamblul Folcoric “Pădureanca” com. Coşula
🎭PROGRAM ARTISTIC – SCENĂ
Duminică 17 Septembrie  începând cu ora 16.00 pe scena Casei de Cultură Săveni vor interpreta ansambluri și orchestre cu istorie în valorificarea folclorului național, reprezentative pentru regiunile Botoșani, Iași, Suceava,  dar și ansambluri internaționale din Ucraina și rep. Moldova. Minoritățile și comunitățile naționale vin la Festivalul Internațional de Folclor „Plaiuri Săvinene” să prezinte cântecele, portul și dansurile tradiționale, într-un spectacol plin de culoare și diversitate.
🇷🇴TÂRG ȘI DEMONSTRAȚII DE MEȘTEȘUG
Festivalul Internațional de Folclor „Plaiuri Săvinene” reunește arta, tradițiile populare reprezentative nordului Moldovei, zonei Cernăuți – Ucraina și zonei centrale a rep. Moldova. În cadrul târgului, meșteșugarii autentici vor prezenta o varietate de obiecte de artizanat, accesorii și decorațiuni. Ii și costume populare, obiecte din lemn cioplit, icoane, accesorii din piele, bijuterii și podoabe, sunt prezente în centrul orașului Săveni, aducând publicului urban valoarea tradițiilor autentice. Tot în cadrul târgului, vor fi realizate demonstrații meșteșugărești care prezintă cultura rurală.
🇷🇴👪ACTIVITĂȚI PENTRU COPII
Festivalul Internațional de Folclor este dedicat întregii familii și astfel, copiii sunt așteptați pe pietonală pentru a participa la ateliere de creație inspirate din arta populară românească,  duminică 17 Septembrie 2023, în intervalele orare 10.00 – 12.00 / 13:00 – 14:30.
🆓️Intrarea la toate activitățile din cadrul evenimentului este liberă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page