Local

Oaia românească a ajuns o delicatesă pentru arabi. Ce avantaje are karakulul de Botoșani

Oile karakul de Botoșani sunt o adevărată delicatesă în țările arabe, spun specialiștii din nordul Moldovei. Este, practic, cea mai cerută specie de oaie de pe teritoriul României în zona Golfului Persic datorită unor caracteristici unice în Europa.

În zona colinară a județului Botoșani, un teritoriu cu relief unic pentru creșterea ovinelor, se practică păstoritul de peste 2000 de ani. Tocmai datorită experienței ciobanilor și a marilor crescători de oi, ajutați de știința zootehnică, în anul 1988, la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, județul Botoșani, a luat naștere, prin încrucișări genetice, o rasă unică de oaie, numită karakul de Botoșani. Este un mix genetic între oile karakul din Asia Centrală și țurcana românească.

Această specie a devenit definitorie pentru acest județ, fiind bună mai ales pentru pielice și lapte, dar și pentru carne. Mai ales consumatorii din țările arabe preferă karakul de Botoșani, spun specialiștii de la Stațiunea de Cercetare de la Popouți, dar și fermierii.

„Rasa karakul de Botoșani este numărul unu pentru arabi”

Ionică Nechifor, crescător de oi și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Moldoovis, dintr-o familie cu tradiție în creșterea rasei karakul, a participat la numeroase negocieri încă din 2016 cu reprezentanți ai țărilor arabe pentru exportul de ovine din această rasă. Fermierul spune că oile karakul de Botoșani sunt o delicatesă pentru arabi, extrem de cerute.

„Rasa karakul de Botoșani este numărul unu pentru consumatorii de carne din țările arabe”, spune Ionică Nechifor.

Arabii vor miei de cel puțin 20 de kilograme în viu și minimum nouă kilograme în carcasă. Tot specialiștii explică de ce sunt preferate oile karakul de Botoșani în țările arabe.

„Mieii trebuie să fie bine finisaţi,  ţinuţi la stabulaţie, cu o reţetă nutriţională bine pusă la punct de către specialişti, în aşa fel încât animalul să fie grăsuţ. Rasa karakul are mult seu în coadă, așa cum le place arabilor. Pentru ei, sunt o adevărată delicatesă, iar pentru fermierii botoșăneni o șansă”, mai spune crescătorul de oi.

Crescătorii botoșăneni de karakul pot exporta peste 100.000 de miei anual în țările arabe. Din România, pleacă aproximativ patru milioane de oi către export, o bună parte ajungând în țările arabe.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page