IncendiuLocal

O oală uitată pe foc a declanşat un incendiu într-o gospodărie din Vârfu Câmpului – FOTO

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți: pericol de incendiu!

 

Ieri după-amiază, o bucătărie de vară din gospodăria unei localnice din Ionășeni, comuna Vârfu Câmpului, a fost cuprinsă de flăcări. Proprietara, prinsă cu treburile prin grădină, a uitat preparatele pe aragazul în funcțiune. Când și-a amintit, bunurile din anexă erau cuprinse de flăcări, femeia fiind nevoită să sune după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj aparținând Detașamentului de Pompieri Dorohoi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Vârfu Câmpului și Bucecea, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că ardea bucătăria de vară și mai multe bunuri depozitate în apropiere și că exista pericolul de propagare a flăcărilor la celelalte contrucții din gospodărie. Incendiul a fost stins în limitele găsite. Din interior, pompieri au scos și două butelii, fiind eliminat riscul de explozie.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

 

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page