Calendar

Moşii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor. Ce este bine să dai de pomană în această zi

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca Moşii de toamnă. Sâmbătă, 05 noiembrie 2022, în toate locaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va săvârși parastasul pentru cei trecuţi la Domnul.
Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora. De asemenea, pe lângă prima sâmbătă din luna noiembrie, sâmbăta dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi şi sâmbăta Rusaliilor sunt rânduite pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor noştri cei din veac adormiţi, zile care poartă denumirea de Moşii de iarnă şi de vară.

Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

Tradiţii şi obiceiuri pentru Moşii de Iarnă 2022

Astfel, în această sâmbătă gospodinele merg la biserică cu colaci, colivă și cu lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

Pregătirile pentru Moșii de Toamnă se fac încă din Ajun, de vineri. Este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la biserică.Tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.

În plus, de Sâmbăta Morţilor nu este bine să faci vizite, decât dacă duci de pomană.

În tradiţia românească există patru sărbători de Moşi, în care se fac parastase:

  • Moşii de primăvară (de Măcinici)
  • Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor)
  • Moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie)
  • Mosii de iarna (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui)

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire. Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbătă Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button