Local

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” – FOTO&VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat, joi, la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, extinsă și modernizată printr-un proiect în valoare de 12,5 milioane de lei.

Valoarea inițială a proiectului a fost de 8,6 milioane de lei. Ulterior, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție, manoperă și combustibil, Consiliul Județean a suplimentat fondurile cu 2,5 milioane de lei.

Modernizarea Unității de Primiri Urgențe a presupus extinderea cu o nouă clădire, pe o suprafață de 324,6 metri pătrați și un regim de înălțime P+1. De asemenea, a fost modernizat Corpul A al Unității de Primiri Urgențe. La capitolul dotări se vor achiziționa opt echipamente medicale performante, dispozitive medicale și echipamente de mobilier.

Reprezentanți ai autorităților publice locale, directori de instituții și cadre medicale au participat la inaugurarea Unității.

„Unităţile de primiri urgenţe sunt parte ale spitalelor. Ele trebuie integrate în mod evident în activitatea spitalelor şi trebuie corelată activitatea UPU cu activitatea spitalelor, pentru că asistenţa medicală care urmează după acordarea asistenţei medicale de urgenţe este esenţială pentru reuşita actului medical (…) Cred că aţi făcut un lucru minunat. Lucrurile încep să se mişte în România în domeniul investiţiilor terminate, nu numai începute în domeniul sănătăţii. Sperăm să avem înţelepciunea, priceperea, determinarea şi mai ales detaşarea de componentele politicianiste ale unor tipuri de abordări şi să facem instituţii sanitare moderne pentru oamenii din România care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila.

„Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să ţină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat. Sigur că avem nişte instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanţă de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puţin accesibile, dar pe de altă parte sunt specialităţi care deservesc puncte critice, cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, cum ar fi serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că, în ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localităţile, ci sunt sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani”, a conchis Rafila.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page