AgriculturaLocal

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Seceta nu va afecta prețul alimentelor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face un turneu prin țară, în zonele unde seceta face ravagii. Vrea să vadă cu ochii lui cât de afectată este agricultura, mai ales că nu este de acord cu ministrul Mediului. Tanczos Barna spunea că e secetă în peste 70% din țară. „Trebuie să vezi suferința plantelor la fața locului”, a spus Petre Daea la Digi24. Mai mult, a explicat că acum se concentrează pe pregătirea următorului an agricol, care va începe în doar o lună. Ministrul spune că prețurile alimentelor de la raft nu vor fi influențate de problemele din agricultură.

„Nu aș fi în consonanță cu ministrul Mediului vis a vis de secetă, de lipsa de apă în sol, dar în momentul în care califici suferința plantelor trebuie să o vezi la fața locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc acest obiectiv – cum se comportă plantele în câmp, ca atare, și în perimetrele irigate”, a spus Daea.

„Ieri am fost la Brăila și am văzut în aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, deci nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi sunt în Galați. Din 291.000 de hectare, care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 de hectare au fost încheiate contracte de irigare. Culturile se irigă. În perimetrele pe care le avem în funcțiune, nde instalațiile asigură apă la plante, nu avem pierderi de recoltă”, a adăugat el.

Daea spune că este în discuții cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, cu agricultorii și cu experții din domeniu pentru repunerea în funcțiune a sistemelor de irigații, acolo unde ele nu funționează.

„Este o îngrijorare a tuturor și o supărare, zic eu, legitimă, pentru că în 2020 și 2021 în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic”, a spus Daea.

El a adăugat că România trebuie să folosească banii pe care îi are și să grăbească ritmul lucrărilor pentru restabilirea sistemelor de irigații.

„Situația nu este disperată la nivelul țării. Căutăm să irigăm cât mai mult posibil”, a spus ministrul.

Daea spune că seceta nu va afecta prețurile alimentelor, chiar dacă există fermieri care spun că le-au fost compromise culturile.

„Nu vor fi influențe majore din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile. Recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de venituri, în așa fel încât să poată pregăti anul agricol viitor”, a spus Daea.

Ministrul spune că în acest moment nu se poate spune că următorul an agricol va fi afectat de secetă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page