ECONOMICsocial

Marius Budăi: „Cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit despre posibilitatea creșterii vârstei de pensionare și a explicat de ce se opune acestui proiect, atât timp cât e în funcție.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit despre varianta majorării vârstei de pensionare. Politicianul a precizat că atât timp cât va avea mandatul la minister, pragul pentru pensionare nu va fi ridicat.

„Aș vrea să vă prezint și argumentele prin care să-mi susțin această afirmație. Eu cred că în România trebuie să ne preocupăm mai întâi, înainte de a crește vârsta de pensionare, de a crește speranța de viață a cetățenilor români, de a crește speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români.

Marius Budăi: „Cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă”

Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni. Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva. Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani. Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor. Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă.

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, a afirmat ministrul Marius Budăi pentru bugetul.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page