Politic

Lucian Trufin: Fermierii afectați de seceta pedologică vor fi despăgubiți

La propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, Guvernul României va aloca fondurile necesare pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi înființate în toamna anului trecut au fost afectate de calamități, a anunțat senatorul botoșănean Lucian Trufin.

Proiectul de „Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică” se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și prevede plata unei sume de până la 1.500 de RON/ha, în funcție de gradul de afectare.

„Prin această decizie, agricultorii români au încă o dată confirmarea că Ministerul Agriculturii le este cu adevărat partener și înțelege provocările din acest sector, venind în întâmpinare cu soluții practice. Odată cu intrarea în vigoare a prezentei propuneri, asumate de ministrul PSD Petre Daea, cei peste 16.740 de fermieri vor primi sprijin financiar pentru cele aproximativ 250.000 ha de culturi afectate de secetă”, a declarat Lucian Trufin.

Plata acestor sume se va face ținând cont de procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor, potrivit cărora un număr însemnat de culturi înființate în toamna anului 2021 au fost afectate în grade diferite de afectare, cuprinse între 30% și 100%.

„Măsura va reduce gradul de vulnerabilitate a producătorilor agricoli și va constitui pe viitor capitalul necesar pentru ca fermierii să poată continua activitatea, fără a destabiliza suplimentar piața produselor agroalimentare”, a mai precizat senatorul social democrat.

Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, seceta pedologică a afectat areale importante la nivel național, dintre care: grâu – 187.358,35 ha, secară – 208,76 ha, triticale – 1.880,33 ha, orz – 25.294,42 ha, orzoaică – 2.062,59 ha, ovăz – 235,33 ha și rapiță – 26.719,06 ha.

Comunicat de presă!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page