ImportantLocal

LOCAL | Pesta porcină confirmată la un mistreț pe raza județului Botoșani

Autoritățile sunt în alertă după ce a fost descoperit un porc mistreț mort la trei kilometri de granița județului cu Ucraina, pe un fond de vânătoare situat în localitatea Alba, comuna Hudești.  Un pădurar a observat animalul mort şi a alertat autorităţile sanitar-veterinare.

Primele analize indică faptul că acesta avea pesta porcină africană.

La Prefectura Botoșani a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor în vederea stabilirii măsurilor care se impun a fi luate.

26 de localităţi în zona supravegheată

Ieri, prefectul Dan Şlincu a convocat o Şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botoşani şi a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. De asemenea au fost stabilite şi zonele de restricţii. „În cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi) vom avea întâlniri cu primarii şi membrii unităţilor locale de sprijin din zona de supraveghere pe o rază de 13 kilometri de la locul în care s-a găsit cadavrul”a declarat prefectul Dan Şlincu.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) a judeţului Botoşani, Ovidiu Airimiţoaie a afirmat că s-au luat deja primele măsuri de biosecuritate şi că s-au stabilit o zonă infectată pe o rază de opt kilometri şi una tampon de alţi cinci kilometri. „Trasând pe hartă aceste zone rezultă că sunt afecte 26 de localităţi din nouă comune”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie. Acesta susţine că pentru prevenirea pestei porcine în gospodării, în următoarele de zece zile, până la finalizarea anchetei epidemiologice, este interzisă mutarea animalelor din „localităţile aflate în zona de protecţie”. „Trebuie să înţeleagă crescătorii că e o perioadă scurtă în care animalele nu pot părăsi exploataţia”a mai spus specialistul, care le-a cerut oamenilor din acea zonă să-şi supravegheze animalele şi dacă acestea dau semen de boală să anunţe de urgenţă veterinarii, să nu le dea resturi de mâncare drept hrană şi să nu le taie fără acordul medicului veterinar„Ideal ar fi ca în perioada următoare să fie amânate aceste sacrificări”, a mai spus Airimiţoaie, care a admis că efectivele de porci din gospodărie sunt reduse în această perioadă, multe animale fiind sacrificate de sărbători.

De asemenea, s-a impus, pentru scurt timp, o interdicţie la vânătoarea de mistreţi, urmând ca aceste vânători să fie reluate pentru a se diminua numărul de animale sălbatice, „dar nu oricum, ci la pândă sau dibuit”, pentru a limita cât mai mult migrarea efectivelor de mistreţi dintr-o zonă în alta şi o posibilă portare a virusului.

Animalele din gospodării nu vor fi sacrificate

Directorul adjunct al DSVSA a declarat clar că nu se impune sacrificarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi le-a cerut oamenilor din zonă să nu pătrundă în focar, mai exact în pădurea Alba, pentru a duce virusul în gospodării.

Potrivit lui Ovidiu Airimiţoaie, în comuna Hudeşti, la sfârşitul lunii noiembrie erau 500 de porci, iar în localitatea Alba, cea mai afectată de focar, până într-o 100. În prezent, numărul animalelor este însă mai mic, multe dintre ele fiind sacrificate cu ocazia sărbătorilor.

Pe fondul de vânătoare afectat, conform raportărilor gestionarului de vânătoare, ar fi în jur de 100-120 de mistreţi. În acest sezon au fost împuşcaţi 60, conform cotei aprobate de Ministerul Mediului, şi cota suplimentară de 16 mistreţi”, a mai declarat şeful DSVSA Botoşani. Acesta a mai spus că, sâmbătă, fără a se şti de cazul cu pestă, s-a desfăşurat o partidă de vânătoare soldată cu 13 porci împuşcaţi. „Au fost luate probe şi au fost trimise astăzi (n.r. – duminică) la laboratorul de la Suceava”, a mai spus Airimiţoaie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page