AdministratieImportantJudet

LOCAL | Rețeaua învechită de apă umflă facturile botoșănenilor

Județul Botosani este fruntaș la pierderile de apă din rețea. În unele zone acestea depășesc 80%, însa în medie, mai mult de jumătate din cantitatea livrată ajunge în bucătăriile, băile sau piscinele celor care s-au branșat ilegal și fură apă prin improvizații, sau în pământ, datorită țevilor care cedează în lanț.

Florin Ţurcanu, președintele Consiliului Judeţean Botoşani, instituţie care este acţionar majoritar la Nova Apaserv, spune că hoții sunt atât consumatori casnici, cât și din rândul celor “cu ștaif”, adică agenţi economici care deţin restaurante sau crescătorii de animale.

”Fermele de pui şi multe spălătorii nu plăteau. Aveau ţeavă directă acolo şi furau apă. Sunt nume grele de restaurante care au fost depistate şi am tăcut din gură. Şi a-a mi-am făcut mii de duşmani cu aceste controale”, spune Florin Ţurcanu.

Hoții au fost sancționați şi debranşaţi de la conductele ilegale, însă pierderile nu s-au redus semnificativ.

Principala cauză a risipei de apă- în proporție de 95%- este starea proastă a rețelei. Sistemul de apă și canalizare din municipiu a fost reabilitat ultima dată în anii ’70.

“Pentru starea fizică a rețelei nu este un procent mare. Se încadrează în media pe țară, pentru că toate investițiile au fost făcute cam în același timp. Niciun operator din țară nu are bani să refacă topate rețelele 100%. Sunt investiții prea mari, nu avem noi de unde să scoatem bani. La Botoșani s-au schimbat magistralele, dar nu am intrat în toate cartierele, la rețelele de distribuție. Până în 2010 ar trebui rezolvate toate rețelele, iar 90% din sume vin din programe cu finanțare externă”  susține managerul Nova ApaServ, Gabriel Cârlan

Pierderile din conductele Nova Apa Serv se regăsesc în facturile botoșănenilor.

‘”Se regăsesc în prețul de cost, care se calculează o singură dată și este stabnilit și în funcție de situația rețelei. Am avut un studiu făcut de Banca Europeană, în baza căruia s-a stabilit politica tarifară.” a menționat Gabriel Cârlan.

Până când vor reuși sa reabiliteze întreaga rețea, autoritățile județului au cumpărat, cu fonduri de la Uniunea Europeană, aparate care care pot depista furturile de apă și defecțiunile de pe reţea.

”Este vorba de două aparate de vizitare rețele, un cablu care are în vârf o cameră de luat vederi. La capăt este un receptor sub forma unui monitor, unde sunt afişate imaginile preluate. Acesta aparat este introdus pe conductă şi se observă exact ce se întâmplă acolo: fisuri, înțepături, colmatări, etc. Costă 25.000 de euro ambele aparate, și sperăm ca până la vară să le avem.”, explică Gabriel Cârlan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page