LOCAL | Problema deseurilor, dezbatuta de specialisti si oficialitati
“Sistem integrat de management al deseurilor”. Asa se numeste proiectul finantat de Uniunea Europeana, privind managementul deseurilor din judetul Botosani.
Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deseurilor cu reducerea impactului asupra mediului in judetul Botosani cu, imbuntatirea serviciului de gestionare a deseurilor si reducerea numarului de depozite ne-ecologice existente. In cadrul acestui proiect se va construi depozitul judetean ecologic de la Stauceni dar si doua statii de transfer la Saveni si Stefanesti si amenajarea punctelor de colectare la statiile de transfer de la Dorohoi si Flamanzi. Totodata se vor construi peste 1300 de platforme de colectare, vor fi achizitionate aproximativ 23.000 de lazi de compostare si peste 7.300 de euro-containere. Mai mult vor fi achizitionate 25 de vehicule de colectare si transport al deseurilor
“Scopul nostru principal este acela de a realiza un sistem durabil de gestionare a desurilor,iar problematica sa fie rezolvata pe termen lung. Investitia este legata de infrastructura. Se creeaza o baza materiala astfel incat sa se poata realiza accesul la serviciul de salubritate, la depozitarea deseurilor menajere pentru intreg judetul. Se schimba fata de cum era in trecut depozitarea deseurilor in fiecare localitate intr-o groapa de gunoi. Se va trece la depozitare intr-o singutra rampa judeteana care va fi controlata, cantitatile de desuri vor fi monitorizate, cantarite, tocmai pentru a fi mai usor de atins tintele la care ne-am obligtr la aderarea la UE“, a specificat,Sandor Korosfoy, expert in mediu.
In acesta perioada, in comunele din judetul Botosani se desfasoara campanii de informare si constientizare. Valoarea proiectului este de peste 143.000.000 de lei.