ImportantLocal

LOCAL | Proprietarii de apartamente vor putea fi amendați cu până la 10.000 de lei, începând de vineri

O nouă lege care vizează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari de apartamente intră în vigoare vineri, 28 septembrie. Potrivit noilor reglementări, amenzile ajung până la 10.000 de lei pentru proprietarii de locuințe care nu respectă Legea 196/2018.Principalele obligații ale proprietarilor de apartamente:

– proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină in stare de functionare și siguranta spațiile interioare, echipamentele și instalatiile din dotarea tehnica a proprietatii individuale, respectiv instalatiile sanitare, de încalzire, canalizare, alimentare cu energie electrica, gaz, apa, precum si altele de aceasta natura, pe cheltuiala sa, astfel incât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari.

– proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de constructii/reparații, după caz, in proprietatea sa individuala, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuala.- Dacă proprietarul unei locuinte ori al unui spatiu cu alta destinatie provoacă daune oricarei părți din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligatia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.

 

– proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal vor putea fi amendați sever potrivit noii legi a asociațiilor de proprietari.

 

– proprietarii care isi înstrăineaza locuintele sau spatiile cu alta destinație decât aceea de locuință sunt obligati ca la întocmirea actelor de instrainare să facă dovada plății la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari și a utilităților publice.

 

– proprietarii vor trebui să participe la şedinţe. Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuşi nu pot participa, trebuie să mandateze un alt membru al asociaţiei printr-o împuternicire scrisă şi semnată.

Ce amenzi primesc cei care nu respectă noile obligaţii

Amenda de la 500 lei la 3.000 lei pentru:

– proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație;

– proprietarii care pun in pericol integritatea structurală a condominiului sau a altor proprietati individuale, precum și a bunei functionari a instalatiilor aferente acestora;

– proprietarii de apartamente care nu execută lucrările de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii, daca aceastea sunt de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.

Amendă de la 200 lei la 1.000 lei pentru:

– pentru neconvocarea adunarii generale, conform prevederilor Legii 196/2018

– necomunicarea de către proprietar a modificării suprafetei utile către asociatia de proprietari si administrația financiara locală

– neluarea de către asociația de proprietari, de presedinte sau de catre comitetul executiv a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și mentinerea in stare de siguranta si funcționare a condominiului și a instalatiilor comune aferente pe toata durata existentei acestora

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page