AdministratieJudetLocal

LOCAL | Depozit nou de deșeuri, probleme noi în județ

Închiderea gropilor de gunoi neconforme din județul Botoșani aduce noi probleme în comunitățile locale. Toate primăriile trebuie să investească sume uriașe în utilaje și platforme de colectare a deșeurilor rezultate din construcții și demolări.

Și asta pentru că noua rampă de colectare a deșeurilor care va fi deschisă anul viitor la Stăuceni va primi doar anumite categorii de gunoi – deșeuri menajere, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Pe listă nu intră și reziduurile din construcții sau cele vegetale.

„Proiectul are un nume așa pompos, de zici că-i NASA: «Sistemul integrat de Management al Deșeurilor în județul Botoșani – Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni», dar noi nu știm exact unde anume depozităm deșeurile rezultate din construcții. Nu există nici un depozit în România în care deșeurile rezultate în urma demolărilor să fie primite” a declarat șeful Serviciului Prognoze-Programe Urban Serv, Constantin Zărnescu.

Problema a fost transferată Primăriilor care vor trebui să găsească soluții și bani pentru depozitarea acestor tipuri de deșeuri.

„Fiecare administrație publică locală, inclusiv cea din Botoșani, trebuie să găsească o locație autorizată, unde operatorii să poată duce și genul acesta de deșeuri, sau să își înființeze, pentru că legea le dă și acest drept. Mai sunt și deșeurile biodegradabile, colectate din parcuri, de pe străzi și această categorie nu are un loc de depozitare, pentru că nu a fost prins în proiect ” spune Simion Drelciuc, director Urban Serv.

“ Proiectul se referă strict la colectarea deșeurilor provenite de la populație. Așa a fost conceput, pentru asta s-au obținut bani europeni. Categoria de deșeuri obținute din construcții și demolări este gestionată pe o altă linie” explică Mihaela Pană, reprezentantul firmei de proiectare.

Până acum aceste deșeuri erau depozitate la Botoșani. Edilii locali ar trebui să scoată din buget cel puțin 300.0000 de lei pentru înființarea unor depozite temporare, la care se adaugă alte sume pentru dotarea cu utilaje specifice.

„Noi nu ne permitem din bugetul local să construim acele platforme pentru depozitarea reziduurilor din construcții. Doar dacă se vor aloca bani de la Guvern, de la Consiliul Județean le putem face. Vom încerca să găsim niște terenuri neproducțive pentru depozitare, așa încât să nu deranjeze cetățenii. Avem acum 200 de tone de deșeuri rezultate din demolări pe care vrem să le mărunțim cu un tocător, pe care trebuie să îl cumpărăm, și apoi să le folosim pentru pietruirea drumurilor de acces-exploatare” a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiți.

O variantă ar fi depozitul de la Darabani care a fost închis. Firma care adiminstrează acest depozit s-ar putea reautoriza pentru depozitarea deșeurilor rezultate din construcții, însă asta va conduce la creșterea costurilor de transport, care se vor regăsi în facturile emise populației.

Taxa de salubrizare ar putea crește simțitor în următoarea perioadă și în raport cu costurile de transport și depozitare de la rampele autorizate temporar la depozitul ecologic care va fi deschis anul viitor, dar și în raport cu gradul de sortare, pentru că gunoiul nesortat va fi taxat suplimentar.

Depozitul ecologic de la Stăuceni este primul depozit ecologic din judeţul Botoşani şi singurul care respectă legislaţia europeană privind depoziarea deşeurilor.

A fost ridicat cu bani de la Uniunea Europeană și a costat peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012, fiind amplasate mai multe module şi gropi uriaşe de gunoi în afara localităţii Stăuceni.

Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone. Toate celelalte gropi de gunoi insalubre din tot judeţul sunt închise.

În spațiile de stocare din județul Botoșani sunt depozitate, anual, peste 80.000 de tone de deșeuri.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page