ImportantLocal

LOCAL | Cum a reuşit un botoşănean să salveze memoria lui Mihai Eminescu

Fără intervenţia lui Demostene Vizanty, prefectul Botoşaniului de acum 90 de ani, casa copilăriei lui Mihai Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost rasă de pe faţa pământului. Acesta a organizat în acest loc şi primul muzeu memorial dedicat poetului botoşănean, transformat după 1990 în Memorialul Ipoteşti şi Centrul Naţional de Studii Eminescu.

În 1924, la 35 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, locurile copilăriei sale de la Ipoteşti, casa părintească, lacul cu nuferi şi pădurea care l-ar fi inspirat în scrierea poeziilor sale cele mai cunoscute, erau deja un loc de pelerinaj pentru mulţi împătimiţi ai poeziei şi literaturii.

În 1924 însă casa părintească a lui Eminescu, casa căminarului Gheorghe Eminovici tatăl poetului aparţinea boieroaicei Maria Papadopol. Aceasta a cumpărat pământul, inclusiv lacul de la descedenţii familiei Eminovici care se mutaseră de la Ipoteşti. Casele fiind vechi şi deranjată de afluxul de turişti care îi intrau în curte, Maria Papdopol a decis dărâmarea caselor.

Încă din anul 1920, profesorul Petru Irimescu din Botoşani făcea demersuri la diferitele ministere ale Regatului României pentru salvarea casei. În 1924, după ce nu obţinuse rezultate concrete, Irimescu se adresează prefectului de atunci al Botoşaniului, Demostene Vizanty, care apelează la Guvernul liberal din aceea perioadă.

Citeste mai mult: adev.ro/n68teb

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page