ImportantLocal

LOCAL | Astăzi, la Dorohoi, se comemorează 75 de ani de la Pogromul anti-evreiesc din 1 iulie 1940

Evrei din toată țara dar și din Israel vor fi prezenți astăzi la Dorohoi, judeţul Botoşani, la comemorarea a 75 de ani de la Pogromul anti-evreiesc din 1 iulie 1940.

Manifestările vor fi deschise la ora 9 cu prima parte a Simpozionului „Evreii din Moldova de Nord – istorie şi contribuţii”, moderat de Dr. Aurel Vainer, Preşedintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Acesta va fi urmat de un serviciu religios susţinut la Cimitirul Evreiesc de rabinul Rafael Shaffer şi prim cantor Iosef Adler, alături de rabin Wasermann din Israel. Urmașii victimelor pogromului vor depune coroane la mormintele acestora, după care vor participa la Marşul vieţii şi al speranţei pe străzile Dorohoiului.

Tot astăzi va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Moldova de Nord , în prezența lui Shlomo David. Simpozionul va continua la ora 17  și va fi urmat de o cină și momente artistice susținute de Ansamblul “Rapsozii Botoşanilor” şi cantorul Shmuel Barzilai de la Viena.

La eveniment vor participa membri ai comunităților evreiești din: Bucureşti, Focşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Suceava, Rădăuţi şi Roman dar și ai Organizației Mondiale a Evreilor Bucovineni, ai Asociației evreilor Dorohoieni din Israel, locuitori și elevi ai municipiului Dorohoi, reprezentanţi ai Administraţiei publice centrale şi locale.

Potrivit Wikipedia.org, Pogromul de la Dorohoi a avut loc la 1 iulie 1940. Oficial s-a stabilit că numărul celor uciși a fost de 53 (și încă zeci de răniți). Evreii localnici și mai mulți autori (istoricii Carol Iancu, Jean Ancel, Lya Benjamin etc.) susțin însă că numărul celor uciși a fost însă de 165 până la 200. Potrivit istoricului Dinu C. Giurescu [1], în 2 iulie 1940, militari aparținând Regimentului 3 grăniceri Pază, abia întorși dinBasarabia, “…unde au avut dificultăți foarte mari cu evreii de la nord de Prut… s-au răzbunat”, la Dorohoi. Numărul victimelor a fost de 40 de evrei morți și 15 răniți, printre aceștia fiind și militari evrei aparținând armatei române. Ordinea a fost repusă în drept de alte trupe ale armatei române după ce generalul Constantin Sănătescu a descoperit, din întâmplare, atacul desfășurat împotrivasoldaților români de origine evreiască și împotriva evreilor locali.

Citește mai multe despre acest eveniment tragic AICI !

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page