ImportantLocal

LOCAL | Astăzi începe Festivalul Zilele Nordului- festival regional de muzică, arte și călătorii

În perioada 6-9 august are loc la Darabani a doua ediție a Zilelor Nordului, festival de muzică, arte și călătorii dedicat artiștilor și turiștilor din România, Basarabia și Bucovina de Nord.

Pe lângă cele 20 de concerte deja anunțate, festivalul vine cu o ofertă culturală variată, care va energiza pentru câteva zile întreaga regiune. În total sunt organizate 50 de evenimente cultural-educative.

Cea de a doua ediție a festivalului Zilele Nordului debutează astăzi cu o serie de evenimente neconvenționale la Mihăileni, Liveni și Darabani, dedicate memoriei marelui compozitor și având invitat special cvartetul Nuages.

De la ora 11:00, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni, care a aparținut bunicilor marelui compozitor și care este astăzi în plin proces de restaurare, cvartetul va interpreta Suita integrală de Béla Bartók, aranjată pentru cvartet de Matt Naughtin și încă o suită, cu un nume parcă predestinat, „Moldovanke”, aranjată de același american.

La eveniment vor participa reprezentați ai proiectului „Save Enescu’s House in Mihăileni”, reprezentanți ai autorităților locale și județene, comunitatea locală și invitați ai Zilelor Nordului.

Cel de al doilea eveniment „Pe urmele lui Enescu” va avea loc începând cu ora 15:00 în casa copilăriei muzicianului, la Liveni, astăzi parte din comuna George Enescu. De la același cerdac din care Enescu obișnuia să le cânte localnicilor de fiecare dată când se întorcea de la Paris, cvartetul Nuages va susține un scurt recital.

Seara, începând cu ora 21:00, cel de al treilea concert al zilei Enescu la Zilele Nordului va avea loc în peisajul deosebit din fața conacului Theodor Balș din Darabani.

În acest an, festivalul Zilele Nordului și-a direcționat deja tradiționala campanie de strângere de fonduri către sprijinirea lucrărilor de reamenajare a Casei Enescu de la Mihăileni și a Muzeului Nordului de la Darabani.

„Am reușit deja să atragem donații de aproape 5000 de euro, dublu față de anul trecut. Parte din donații sunt în materiale de construcții sau în produse finite: compania Cemacon oferă o cantitate importantă de materiale de construcții pentru Casa Enescu, alți sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au făcut donații în bani pentru cele două proiecte”, declară Alex Teioșanu, co-fondator al Asociației Nord și al festivalului.Pentru strângerea de fonduri organizatorii au apelat la o modalitate inedită: același Alex Teioșanu, vicepreședinte al Nord, a participat la Maratonul Internațional de la Paris, cea mai importantă cursă europeană de profil, alergând pentru Casa Enescu și pentru Muzeul Nordului și invitându-i pe doritori să susțină cele două proiecte prin donații simbolice, în bani, pentru fiecare kilometru al cursei.

Proiectul Casei Enescu de la Mihăileni, inițiat acum câțiva ani de către Societatea Internațională „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio, își propune salvarea casei în care marele compozitor și-a petrecut parte din verile copilăriei și trasformarea ei într-o academie de muzică.

Un demers interesant este redeschiderea, pentru câteva zile, a vechiului cinematograf Făclia din Darabani, închis în anii ’90, la fel ca cele mai multe instituții de profil din țară. Organizatorii au pregătit un proiect special, numit „Înapoi la cinema”, menit să recreeze la Darabani experiența mersului la film, pentru cei mici și pentru cei mari. Proiectul este realizat în colaborare cu Asocația Persona, care deruleaza ClujShorts International Short Film Festival. Trei dintre cele mai apreciate calupuri de scurt-metraje de la ediția din 2015 a festivalului clujean ajung și la Darabani cu ocazia Zilelor Nordului.​

 

Între artiștii confirmați la ediția din acest an a Zilelor Nordului se numără trupele Șuie Paparude și ROA, ucrainenii de la Haydamaky și moldovenii de la Gândul Mâței. Poiana Teioasa găzduiește concerte de muzică rock și electro, cu intrare liberă, iar peste zi participanții la festival au acces la peste 20 de evenimente culturale și educaționale, precum și la mai multe Tururi ale Nordului, excursii ghidate și gratuite în Darabani și în împrejurimi.

Turiștii festivalieri veniți din România, Republica Moldova și Ucraina au la dispoziție un camping amenajat într-un loc neconvențional: pe Stadionul Orășenesc din Darabani. Acolo au acces, contra unei taxe de 50 de lei de persoană, la dușuri, vestiare, servicii de pază, iluminat pe timp de noapte, acces la safety box și locuri de parcare.

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page