International

INTERNATIONAL | Victimele avionului prăbuşit în Ucraina provin din nouă ţări. 61 de persoane, încă neidentificate

La bordul avionul malaezian care s-a prăbuşit în Ucraina se aflau 154 de pasageri olandezi, 27 de pasageri australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, nouă britanici, patru germani, cinci belgieni, trei filipinezi şi un canadian.

Restul de 61 de persoane sunt încă neidentificate. În total, 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului, toţi malaezieni. Printre victime se aflau şi trei copii. Cei mai mulți dintre pasageri mergeau la o conferință internațională SIDA la Merlbourne.

Autorităţile române încearcă să afle acum dacă între cei aproximativ 300 de oameni aflaţi la bord se aflau cumva şi cetăţeni români.

La MAE a fost activată o celulă de criză, pentru a se determina clar dacă au existat sau nu români la bordul aeronavei.

„Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev, în urma instrucţiunilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe al României, au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la incident, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul aeronavei de linie aparținând companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul Amsterdam – Kuala Lumpur,” se arată într-un comunicat al ministerului.

Avionul Boeing 777 plecase din Amsterdam şi se întrepta spre Kuala Lumpur. Aparatul s-a prăbuşit pe teritoriul ucrainean, la numai 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, fiinddoborât, cel mai probabil, de o rachetă sol-aer.

Informaţia vine de la surse din serviciile americane de contrainformaţii şi a fost publicată de mai multe instituţii de presă de peste Ocean precum CNN sau Wall Street Journal .

Nu se ştie încă cine a lansat racheta. 298 de oameni aflaţi la bordul avionului şi-au pierdut viața.

Oamenii se îmbarcaseră din Amstedam şi mergeau în Malaezia, la Kuala Lumpur. La trei ore de la decolare, s-a pierdut legătura cu aeronava care zbura la 10 mii de metri altitudine.

Informaţiile sunt contradictorii – autorităţile ucrainene acuză separatiştii de doborârea avionului. Pe de altă parte, pro-ruşii spun că un avion militar ucrainean este respondabil de producerea tragediei. Surse americane susțin însă că armata ucraineană nu are tehnica militară necesară în zonă pentru a doborî un astfel de avion.

Cursa MH17 s-a prăbuşit cu 50 de kilometri înainte de a intra în spaţiul aerian rusesc. Avionul a căzut în regiunea Doneţk, în apropierea oraşului Ciahtarsk. Insurgenţii spun căcele două cutii negre ale avionului sunt la ei, iar acestea vor fi trimise la Moscova.

Specialişti în domeniul aviatic susţin că, dat fiind conflictul de la graniţa ruso-ucraineană, compania aeriană malaeziană ar fi trebuit să ocolească zona. Tot ei consideră că sunt şanse extrem de mici ca aeronava să fi avut o defecţiune tehnică, în urma căreia să fi pierdut altitudine. Associated Press transmite că, având în vedere dovezile de la locul prăbuşirii, este foarte probabil ca avionul să se fi dezintegrat în aer.  

Specialiştii români merg pe ipoteza conform căreia avionul a fost doborât de rachetele separatiştilor ruşi. În plus, spun analiştii, avionul a fost o ţintă uşoară, iar doborârea lui nu a necesitat echipament sofisticat.

Reacții

Președintele Petro Poroşenko a catalogat atacul ca fiind unul terorist şi a declarat că războiul dintre Rusia şi Ucraina a depăşit graniţele celor două ţări, consecinţele fiind suportate de întreaga lume. Liderul de la Kiev a anunţat că o comisie specială va investiga catastrofa, în colaborare cu reprezentanţi ai Olandei, Malaeziei şi Statelor Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Ucraina poartă întreaga responsabilitate a tragediei, care s-a petrecut în estul ţării. Liderul de la Kremlin susţine că nu s-ar fi întâmplat acest lucru dacă în ţară era pace.

De la Casa Albă, Barack Obama a catalogat evenimentul drept o teribilă tragedie şi a declarat că principala grijă este aceea de a afla dacă la bordul aeronavei erau cetăţeni americani.

De la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat consternat de evenimentele din ţara vecină. Şeful statului cere clarificarea condiţiilor în care s-a prăbuşit avionul care aparţinea Malaysia Airlines. Preşedintele solicită ca la ancheta autorităţilor ucraineane să participe şi experţi ai Uniunii Europene.

Companiile aeriene evită Ucraina

Majoritatea companiilor europene şi americane au decis că nu vor survola Ucraina, după tragedia aviatică. Compania Air France a anunţat că a “luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei”. Aceeaşi decizie a fost luată şi de compania germană Lufthansa, dar şi de italienii de la AlitaliaBritish Airways a anunţat că zborurile sale nu vor tranzita “spaţiul aerian ucrainean, cu excepţia unui zbor zilnic pe ruta Londra – Kiev”. Un purtător de cuvânt al companiei britanice a explicat că această cursă spre Kiev va fi operată, deoarece capitala ucraineană “se afla la o distanţă de sute de kilometri de locul accidentului”.

Autorităţile ucrainene au închis, joi seară, toate rutele aeriene care tranzitează estul ţăriia, a anunţat Eurocontrol.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a recomandat, după prăbuşirea avionului malaysian în Ucraina, ca toate aeronavele operatorilor români să evite spaţiul aerian al ţării vecine, până când va fi luată o decizie la nivel internaţional. Pe de altă parte, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian a informat anterior că este pregătită să facă faţă eventualei creşteri a traficului aerian şi că asigură deja o creştere de trafic aerian de 25-30% ca urmare a modificării rutelor de zbor. Cursa TAROM care va zbura astăzi spre Moscova va opera după orarul normal, însă va evita spaţiul aerian ucrainean şi va avea o întârziere de 30 de minute.

Sursa: digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page