Publicitate

Indicatori de performanță: Ce sunt și cum îi măsori?

Lumea afacerilor este dură, iar adaptarea la schimbare reprezintă un factor-cheie pentru succes. Ușor de zis, mai greu de realizat acțiunile care să asigure dinamica necesară unui business. Când trebuie operate modificări și cum să fie ele aplicate? Ca să poți construi strategii eficiente ai nevoie de indicatori de performanță. Iată ce sunt aceste instrumente manageriale și cum să le stabilești valorile optime pentru firma ta:

Ce reprezintă indicatorii de performanță

Indicatorii de performanță, cunoscuți și sub numele de KPI (Key Performance Indicators) reprezintă instrumente de măsurare a eficienței unei companii, pe baza unor obiective presetate la nivel strategic, funcțional și operațional. Această abordare a apărut ca rezultat al utilizării tablourilor de bord, pentru monitorizarea activităților din întreprinderi economice de producție și servicii. Sunt deseori comparați cu senzorii de pe bordul aeronavelor, pentru că asigură pilotajul întreprinderii, așa cum piloții de avioane mențin cursul optim în timpul zborurilor aeriene. Abaterea de la intervalele normale sau dereglarea unor mecanisme organizaționale sunt semnalate în mod similar unor avarii și managerii pot să ia măsurile necesare în timp util, astfel încât performanțele firmei să nu fie afectate. 

Indicatorii de performanță se referă la toate resursele companiei: materiale, informaționale, umane. Ei monitorizează progresul firmei, furnizează informații valoroase despre activitatea curentă și oferă angajaților o viziune clară asupra priorităților de business.

Exemple de indicatori de performanță

În funcție de nivelul la care se raportează, există indicatori de performanță strategici, funcționali și operaționali. Din categoria KPIs strategici fac parte cei care monitorizează obiectivele generale ale afacerii: cota de piață, rata de recuperare a investiției (ROI – Return of Investment), evoluția veniturilor

Indicatorii de performanță funcționali sunt concentrați pe domenii de activitate și departamente din companie (IT, Financiar, Human Resources ș.a.). Cei mai cunoscuți indicatori funcționali sunt marja de profit brut și costurile salariale în raport cu veniturile înregistrate la nivelul unui departament. 

Indicatorii de performanță operaționali sunt configurați în funcție de procedurile interne și urmăresc gradul de eficiență pe proiecte, sarcini, centre de cost (volumul vânzărilor la nivelul unei sucursale, costul per achiziție, cheltuielile lunare cu operațiunile logistice ș.a.). 

La stabilirea indicatorilor de performanță se utilizează criteriile SMART: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound, adică specific, măsurabil, accesibil, relevant, încadrat în timp).

Cum măsori indicatorii de performanță pentru firma ta 

Ai la dispoziție programe informatice și aplicații software, poți alege măsurarea indicatorilor de performanță cu Pluriva sau cu alte firme specializate în servicii IT pentru firme. 

Prin colaborarea cu specialiștii în furnizarea de soluții IT și servicii informatice beneficiezi de sistem integrat de gestiune a afacerii de tip ERP (Enterprise Resource Planning) și HCM (Human Capital Management), prin care poți seta indicatori de performanță din categoria leading și lagging.

Indicatorii leading te ajută să evaluezi rezultatele viitoare, iar cei lagging arată performanțele înregistrate în perioade recente. Se recomandă folosirea unui mix personalizat din cele două tipuri de KPIs. De exemplu, pentru un departament de resurse umane, indicatorii de performanță pot fi: rata de satisfacție a angajaților, costul per angajare, rata de acceptare a ofertei postului, profitul per angajat, rata de participare la evaluările de performanță.

În măsurarea valorilor pentru indicatorii de performanță vei folosi raportări de tip tablou de bord, care conțin: lista de KPI-uri utilizați, obiectivul sau obiectivele la care a fost alocat fiecare indicator în parte, grafice de evoluție pe durata setată, comparatoare de valori, evaluarea situației curente și recomandări pentru perioada următoare.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page