actualitatesocialStiri

Guvernul a aprobat ordonanța privind prețul materialelor de construcții

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), un proiect de act normativ care oferă o soluţie la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii şi vine în sprijinul proiectelor realizate cu finanţare din bani publici, se arată într-un comunicat al MDLPA, citat de Agerpres.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie pe termen lung la creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

„Soluţia propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte uşor în cazul creşterilor şi, eventual, al scăderii preţurilor materialelor de construcţii, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (…) Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora”, a arătat ministrul Cseke Attila, citat în comunicatul de presă.

Sursa citată a precizat că în cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat luni, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare.

Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

În comunicat se subliniază că, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcţiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar preţul materialelor a crescut vertiginos.

Drept urmare, terminarea unor investiţii publice este periclitată, iar ordonanţa vine în sprijinul proiectelor construite cu finanţare din bani publici.

citește mai mult pe digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page