Local

Festivalul – Concurs „Arc peste timp” și-a desemnat câștigătorii – FOTO

A doua ediție a  Festivalului Concurs Județean al Ansamblurilor Folclorice “Arc peste timp”,  organizat de către Liceul “Demostene Botez” Trușești,  și-a desemnat căștigătorii, în cadrul unui adevărat regal folcloric,  care a avut loc la Căminul Cultural “Luceafărul” din Joldești-Vorona. Partenerii acestui proiect deosebit, au fost  reprezentați de către Asociația Culturală “Flori de Busuioc” Trușești și Primăriile Vorona și Trușești, Scopul proiectului a avut în vedere  implicarea tinerei generații în păstrarea tradițiilor din folclorul nostru, dezvoltarea spiritului artistic din sfera tradiționalismului românesc, descoperirea unor noi talente, precum și realizarea unui schimb de experiență între comunitățile locale, prin valorificarea creațiilor folclorice autentice de certă valoare artistică.
Prin dans și cântec popular, festivalul promovează frumuseţea și unicitatea naţiunii, în contextul păstrării identităţii socio-culturale. Realizarea acestui festival-concurs răspunde nevoii de promovare a culturii şi tradiţiilor poporului român, de promovare a talentelor în acest domeniu, implicând tânăra generaţie în păstrarea specificului folcloric românesc.Dansul este una dintre cele mai vechi forme ale artei ce  poate spune o poveste sau exprima emoții. Festivalul a  inclus copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Evoluția participanților a fost evaluată de către un juriu de specialitate, care a analizat  dificultatea dansurilor, stilul intepretativ, originalitatea costumului și ținuta scenică. Președintele juriului a fost reprezentat de către  maistrul coregraf Petrișor Ionel, iar  membri au fost doamnele Mariana Ichim-Hodan, interpretă de muzică populară și Celina Gherghelaș, interpretă de muzică populară și creatoare de costume populare. Premiile au fost obținute de următoarele ansambluri:
Categoria 6-10 ani:
Premiul I: Ansamblul “Floarea Albastră, Joldești, Vorona, coordonator Mihalache Mitică, instructor Axinte Anton
Premiul al II-lea: Ansamblul “Vlăstarele Hlipiceniului”, Hlipiceni, coordonator Lucavenschi Alina
Premiul al III-lea: Ansamblul “Ciobănașul Copălău”, coordonator Ghiorghiu Mihaela, instructor Narcis Fediuc
Categoria 11-14 ani:
Premiul I: Ansamblul “Todireanca”, Todireni, coordonator Titianu Mirela Premiul al II-lea: Ansamblul “Cununa Balușeni”, coordonator Aiordachioaie Teofil.
Categoria 15 – 19 ani:
 Premiul I: Hora Dângeneană, coordonator Tanasa Victor
 Premiul al II-lea: Ansamblul “Floarea Soarelui”  Săveni, coordonator Laurențiu Cârligeanu
Premiul al III-lea: Ansamblul “Vatra Satului”, Albești, coordonator Nicolae Ciocan
Trofeul festivalului a fost obținut de către  Ansamblul “Flori de Busuioc” Trușești, coordonați de către domnul Axinte Anton.
Mulțumirile sunt îndreptate către toți cei care au acceptat faptul că frumosul nu există de la sine, ci se naște din noi toți și anume: sponsorul festivalului S.C. STAS MOBILA (Călin Ailoaiei), juriul de specialitate,  domnii primari Ștefan Aurel și Ailenei Petru Grișa, ansamblurile participante, coordonatori și instructori, public și organizatori.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page