ImportantLocal

Farmecul unuia dintre cele mai spectaculoase festivaluri din Botoșani. Cum arată obiecte lucrate ca în urmă cu o sută de ani

La Botoşani, în acest sfârşit de săptămână, are loc unul dintre cele mai spectaculoase târguri ale meşterilor populari din România. Sunt zeci de invitaţi din toată ţara, dar şi din Ucraina sau Republica Moldova, cu exponate de o valoare cultural-populară şi etnografică deosebită.

Vineri, odată cu marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, importantă pentru ţăranul român, la Botoşani a fost inaugurată ediţia de anul acesta a Târgului Meşterilor Populari. Este una dintre cele mai importante manifestări de promovare şi conservare a culturii tradiţionale româneşti din ţară, cu meşteri veniţi din toate colţurile României, dar şi din ţările vecine.

Târgul are loc pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoşani, una dintre cele mai frumoase şi circulate zone pietonale din oraş. Au fost amplasate standuri în care meşterii îşi arată măiestria şi totodată expun cele mai valoroase obiecte confecţionate exclusiv manual şi doar după metode şi cu modele tradiţional româneşti.

Un festival al creaţiei populare 

La târg participă meşteri din judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Vâlcea, Mureş, dar şi din Republica Moldova sau Ucraina. Fiecare stand este un adevărat spectacol etnografic. Pot fi găsite de la celebrele ii româneşti, realizate ca în urmă cu o sută de ani şi până la genţile şi podoabele pielarilor din Harghita sau Covasna. Nu lipsesc miniaturile cu tematică populară, țolurile şi rogojinile tradiţionale, căciulile, opincile, sculpturile în lemn, vasele din lut de la Corund, ulcioarele şi brâiele. Mulţi meşteri execută pe loc obiectele arătând mai ales tinerilor frumuseţea artei populare. Ba chiar, o săteancă din comuna Vorona şi-a adus şi războiul de ţesut, scrie Adevărul.

Nu au lipsit nici faimoşii meşteri populari, care fac deliciul tuturor târgurilor din ţară. Printre aceştia, Stan Dănuţa, renumitul confecţioner de măşti şi opinci, moş Costică de la Joldeşti, soţii Ivănuşcă din Todireni, cu renumitele lor covoare tradiţionale dar şi încondeietoarea Celica Nistor de la Rogojeşti.

La târg au fost şi invitaţi de seamă din lumea academică a  etnografiei româneşti. Este vorba despre Angela Paveliuc Olaru, doctor în istoria artei populare.

„Acest târg al meşterilor populari este o reuşită prin faptul că meşterii prezenţi au adus tot ce au mai valoros în creaţia lor şi într-adevăr conving că tradiţia nu moare. Dacă ne gândim la port popular, dacă ne gândim la textile de interior, dacă ne gândim la ceramică”, a precizat Angela Paveliuc Olaru.

Pe lângă activitatea de la standuri, nu au lipsit dansurile şi muzica populară, dar şi activităţi cu caracter ştiinţific. Târgul va fi deschis până duminică inclusiv.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page