ECONOMIC

Euro a scăzut sub nivelul psihologic de 1,1 dolari. Efectele sancțiunilor împotriva Rusiei se resimt și în Europa de Est

Euro a scăzut sub nivelul psihologic de 1,1 dolari, mărind distanța față de dolarul american la cel mai înalt nivel din 2020, în contextul în care războiul din Ucraina a mărit cererea pentru active de refugiu, scrie Bloomberg.

Moneda europeană a scăzut la un minim de 1,0973 dolari, traderii analizând impactul sancțiunilor UE asupra economiei ruse. Euro s-a apropiat de un nivel cheie de suport care datează din perioada lansării monezii, în 1999.

De la atingerea valorii de 1,23 de dolari la începutul lui 2021, euro nu a făcut față valutei americane, Rezerva Federală pregătindu-se pentru măsuri care ar putea lărgi distanța dintre dobânzile sale și cele ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Riscurile geopolitice generate de invazia Rusiei în Ucraina au alimentat cererea activelor de refugiu în dolari, economia europeană fiind mai expusă sancțiunilor Rusiei. Căderea monezii europene riscă acumularea presiunilor inflaționiste în regiune, declanșând unele speculații privind intervenția Băncii Centrale Europene.

„Europa a devenit punctul central al anxietății stagflaționiste și geopolitice pe piețe iar euro ar putea rămâne valva de presiune pentru aceste temeri ale investitorilor”, spune, pentru Bloomberg, Valentin Marinov, șeful cercetării valutelor G-10 de la Credit Agricole.

Oficialii BCE care se întâlnesc săptămâna viitoare ar putea fi nevoiți să analizeze potențialul încetinirii creșterii economice față de creșterea prețurilor la energie și alimente. Randamentul Germaniei pe 10 ani ajustat la inflație se îndrepta vineri spre cea mai scăzută închidere a pieței înregistrată până acum, după ce datele din această săptămână arătau o accelerare a creșterii prețurilor din zona euro către cel mai înalt nivel din februarie.

Vulnerabilitatea euro vine în contextul în care băncile centrale din Cehia și Polonia intervin pentru a-și susține monezile naționale. În acest timp, economiile din Europa de Est sunt printre cele mai afectate de criză, băncile centrale din regiune acumulând rezerve internaționale consistente, în frunte fiind cehii, care au strâns suficiente active străine pentru mai bine de un an de zile de importuri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page