Educatie

Elevii unei școli din județul Botoșani, implicați într-un proiect Erasmus+ în Turcia – FOTO

În perioada 20-28 aprilie 2024, 11 elevi de la  Școala Gimnazială Nr. 1 Concești, au participat la o mobilitate din cadrul programului Erasmus+, ce a avut loc în Turcia, la Școala Gimnazială din Bademli/Odemiș/Izmir. Elevii au fost însoțiți de prof. Alupoaie Simona-Mihaela și prof. Grădinariu Anca. Cu școala parteneră din Turcia, precum și cu alte școli învecinate, elevii sunt implicați într-un proiect eTwinning: „Digital Transformation Journey”.

Activitatea face parte din proiectul de scurtă durată – domeniul „Educație Școlară”, Runda 1 (KA 122-SCH), proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin  programul Erasmus+. Proiectul cu titlul ”O școală digitală, un viitor mai bun”, are numărul de referință 2023-1-RO01-KA122-SCH-000128335 și perioada de implementare: 1 septembrie 2023-31 octombrie 2024.

Programul activităților a fost diversificat și captivant. Elevii au vizitat școala gazdă fiind întâmpinați cu multă căldură și entuziasm, au degustat din preparatele specifice zonei, au interacționat cu elevii turci creând noi prietenii, au sărbătorit împreuna, prin cântece și dansuri tradiționale pe 23 Aprilie, Ziua Copilului, în cadrul unui program festiv desfășurat în aer liber, au fost invitați să prezinte proiectul și oficialităților din Odemiș.

Activitățile digitale organizate de școala parteneră au fost foarte apreciate de elevi, după cum afirmă eleva Lupușoru Patricia din clasa a VI-a: „Pentru mine, Erasmus+ a fost experiența vieții mele! Sunt fericită că am putut fi parte din acest proiect și că am învățat multe lucruri noi despre instrumentele WEB 2.0. Mi-a plăcut totul: oamenii, locurile și activitățile. Totul a fost perfect!” și eleva Bălteanu Elena, clasa a VII-a: „Mobilitatea din Turcia, din cadrul proiectului Erasmus+, m-a dus într-o călătorie digitală captivantă, în care am explorat intersecția dintre tehnologie și cultură, descoperind noi modalități de conectare și învățare.”

Elevii au asistat, dar și participat la orele de TIC, engleză, arte, muzică, educație fizică și sport. Au învățat lucruri noi și și-au propus să le împărtășească și colegilor lor la întoarcerea în România. Diana Murariu, elevă în clasa a V-a, afirmă: „Cel mai mult mi-a plăcut școala în care am mers, copiii care au fost foarte simpatici și drăguți și nu în ultimul rând, profesorii. A fost o experiență frumoasă și de neuitat!” Francesca Alexandru, clasa a VI-a, susține: „Din prima secundă, profesorii și elevii ne-au primit cu brațele deschise. Toți au fost foarte primitori. În curtea școlii am jucat diferite jocuri, devenind astfel prieteni. Experiența Erasmus+ a fost uimitoare!”

Elevii au avut oportunitatea să viziteze Birgi, unul dintre cele 32 de sate turistice din lume, ales de către Organizația Mondială a Tursismului, renumit pentru clădirile istorice. Au vizitat orașul Izmir, unde au desfășurat și activități digitale, iar la întoarcerea spre casă au făcut și un scurt popas în Istanbul, vizitând renumitele clădiri din centrul istoric, precum și cel mai mare acvariu tematic din lume, Aqua Florya.

Elevii s-au întors cu un orizont mai vast, fapt ce reiese din afirmațiile lor: „A fost o experiență frumoasă, de care m-am bucurat extrem de mult!” (Nazare Evelina, clasa a V-a); „Turcia este o țară foarte frumoasă. Mi-a plăcut foarte mult felul în care s-au comportat persoanele. Mâncarea a fost picantă, dar gustoasă. Cel mai mult mi-a plăcut marea, a fost foarte frumoasă!” (Sara Tărnăuceanu, clasa a V-a).

„Să implementezi o mobilitate de grup a elevilor în cadrul programului Erasmus+  nu este un demers ușor, dar este atât de motivant când vezi ce impact are experiența asupra elevilor. Aceștia au avut o oportunitate deosebită, de care au profitat din plin. Pe parcursul mobilității, elevii și-au dezvoltat o multitudine de competențe: lingvistice, digitale, abilități de comunicare, au avut posibilitatea de a cunoaște tradițiile și cultura partenerilor noștri, au demonstrat o mare capacitate de adaptare la noile situații și noile provocări, contribuind în mod colaborativ la succesul activităților, prin participarea lor activă și responsabilă. Experiența Erasmus este una extrem de educativă și va ocupa un loc aparte, atât în amintirile mele, cât și în ale elevilor. Mulțumesc programului Erasmus+ pentru ocazia unică și pentru finanțare.”(Prof. Anca GRĂDINARIU, Școala Gimnazială Nr.1 Concești, profesor însoțitor)

”Cred că acest proiect constituie o șansă de a ne perfecționa într-un domeniu aflat mereu în schimbare. Înțelegerea importanței educației digitale pentru transformarea digitală reprezintă una dintre prioritățile strategice Erasmus+. Apreciez  experințele frumoase ale elevilor participanți la mobilitate și sper ca ele să constituie un imbold de a se implica mai mult în proiectele locale, naționale și internaționale organizate de școala noastră. Cred ca experiența Erasmus+ va determina elevii din școală să aprecieze adevărata importanță a educației.” (prof. Simona-Mihaela ALUPOAIE, prof. însoțitor, Școala Gimnazială Nr. 1 Concești).

Proiectele Erasmus+ permite dezvoltarea personalului didactic prin participarea la activități relevante ce au loc în altă țară decât țara de origine. Mobilitățile în domeniul educației școlare conduc la dobândirea de cunoștințe și competențe inclusiv învățarea limbilor străine.

Felicitări și mulțumiri pentru efortul depus, pentru implicarea cadrelor didactice și a elevilor în cadrul acestui proiect. ( Prof. Lăcrămioara ȚULUI- directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Concești).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page