Editorial

EDITORIAL | Sucevenii ne lauda orasul: “Ar fi nedrept ca regiunea să nu aibă capitala la Botoşani”

De mic am crescut cu glume făcute împotriva celor din judeţul vecin şi neprieten, Botoşani. Una dintre acestea spune că, întrebaţi ce vor să se facă atunci când vor fi mari, botoşănenii răspund imediat: suceveni!

Am crescut şi în atmosfera încinsă de la meciurile de fotbal dintre defuncta CSM Suceava şi încă existenta „FC Botoşani, o echipă de golani!”, cum se striga în tribunele stadionului Areni. Astăzi, Rapid CFR Suceava mai are un pic şi retrogradează în Liga a III-a, iar FC Botoşani este ca şi promovată în Liga I.

Dacă echipa de handbal masculin CS Universitatea Suceava va trece de semifinale şi va ajunge în finala Challenge Cup, atunci va juca finala la Botoşani, pentru că în marele municipiu Suceava nu există o sală de sport, ci doar câteva încăperi mai mari care sunt poreclite săli de sport.

La Botoşani este o echipă feminină de volei şi aud că municipalitatea şi câţiva oameni cu bani plănuiesc să înfiinţeze o echipă de handbal băieţi, care în scurt timp să promoveze în Liga Naţională.

La Botoşani există teatru şi filarmonică, în timp ce la Suceava de teatru se ocupă câţiva elevi de liceu, pe unde apucă, iar despre înfiinţarea unei filarmonici se vorbeşte la fel de mult ca despre deschiderea unei fabrici pentru construirea de sateliţi. Din câte am auzit, la Botoşani există cinematograf şi, în curând, vor mai fi deschise câteva săli în care vor fi proiectate filme. Suceava, deocamdată, nu are cinematograf. În Botoşani, centrul vechi a fost salvat, iar la Suceava a fost distrus de mult. Bine, un judeţ înseamnă mult mai mult decât o singură localitate, însă capitala este cartea de vizită a zonei respective.

În cazul în care, până la urmă, se va face regionalizare, tovarăşii boieri de la USL vor arunca Suceava şi Botoşaniul într-o regiune cu capitala la Iaşi din care vor mai face parte judeţele Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Câteva voci firave cer ca judeţele Suceava şi Botoşani să formeze o regiune, iar capitala să fie la Suceava. Însă, cât sunt eu de sucevean, trebuie să fiu corect şi să spun că dacă s-ar întâmpla aşa, ar fi nedrept ca regiunea să nu aibă capitala la Botoşani.

Să ne fie ruşine, Dinu Patriciu!

(Sorin Avram – Monitorul de Suceava)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page