EditorialEditorial

EDITORIAL | Europarlamentara lu’ tata cu mandat de-a gata

„Aia mică”, aşa cum îi spune ilustrul său tătic, preşedintele Traian Băsescu, şi-a luat-o în cap, sare la colegi şi se proclamă cel mai activ şi cel mai curajos europarlamentar român.

Elena Băsescu, zisă EBA, îşi face autoevaluarea pe blogul personal, în replică la un articol care o punea într-o comparaţie dezavantajoasă cu europarlamentarul Monica Macovei. Supărată, EBA întoarce comparaţia viceversa şi, atacându-şi colega, emite cele mai flatante concluzii despre sine.

„A spune despre mine că sunt cel mai activ europarlamentar român nu este o greşeală”, scrie fiica preşedintelui, după ce constată că are 1859 de activităţi în PE, faţă de dna Macovei, care a participat la doar 1226, restul europarlamentarilor români stând, în opinia sa, mult mai rău. Apoi, fără să-i tremure mâna, adaugă: „Spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit în 2009 încrederea a peste 200.000 de români, nu m-am ascuns pe o listă. Singura mea candidatură electorală a fost un succes, în timp ce doamna europarlamentar, deşi dintr-o generaţie cu peste 20 de ani mai în vârsta ca mine, nu a avut acest curaj”.

Nu cunosc în  amănunt ce face dna EBA în Parlamentul European, aşa că nu mă pronunţ. Ştiu însă, dacă tot îi plac cifrele,  că dna Macovei a semnat 40 de proiecte de rezoluţii de directive în calitate de raportor, pe când dna Băsescu niciunul – ceea ce spune totul despre competenţa şi influenţa fiecăreia – şi mai ştiu cât de independent a candidat şi-a câştigat în 2009 „curajoasa” fiică a preşedintelui. Atunci, organizaţiile de tineret ale PD-L s-au dat peste cap şi i-au adunat peste 280 000 de semnături, Elena Udrea i-a făcut campanie, îndemnând partidul să o sprijine şi pe simpatizanţii acestuia să o aleagă, iar mai multe filiale pedeliste, precum cea din Hunedoara, s-au grăbit să-i urmeze chemarea, declarând-o pe EBA candidatul lor preferat. În seara victoriei, îmbrăcată în alb, a venit la sediul PD-L, unde dnele Udrea şi Ridzi, ca două subrete vesele, au întâmpinat-o la poartă cu carnetul de membru oferit în semn de bun venit.

Anul acesta, este insistent invitată să candideze pe lista PMP,  dl Băsescu însuşi sfătuind-o să facă pasul, iar mai mulţi primari pedelişti fani ai preşedintelui muncesc deja să strângă semnături. Fata lu’ tata aşteaptă iarăşi un mandat de-a gata, fiindcă îi place europarlamentar.

Dacă lucrările din PE ar prezenta mai mult interes pentru alegători, şedinţele ar fi comentate în presă, iar evoluţia aleşilor noştri ar fi atent urmărită, dna EBA poate şi-ar cunoaşte lungul nasului. Din păcate însă, odată ajunşi la Strasbourg ori Bruxelles, europarlamentarii ies din vizor, ceea ce le permite unora dintre ei – mai exact, nulităţilor – să-şi aroge merite false, în faţa electoratului. După cinci ani de trai bun şi onoruri, aceştia se simt de-ai casei şi cred că mandatele li se cuvin. Iar aia mică nici măcar nu se oboseşte să le ceară, doar fâlâie din gene şi prietenii lui tati se execută.

rodica-ciobanu-editorial-3

Autor : Rodica Ciobanu, senior editor al ziarului Gândul

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page