Diverse

DIVERSE | Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor

Cunoscuți și sub denumirea de veruci, negii se numără printre problemele inestetice care se pot trata ușor cu ajutorul terapiilor moderne. Chiar dacă nu sunt dureroși, important este ca negii să fie îndepărtați, cu atât mai mult cu cât sunt contagioși. Iata cateva tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor.

Negii sau verucile vulgare sunt leziuni benigne (necanceroase) care apar de cele mai multe ori la nivelul mâinilor sau picioarelor. Ei apar ca urmare a infectării primului strat de piele (epiderma) cu o tulpină a virusului papiloma uman (HPV).

„Contrar credinței majorității, negii nu au <<rădăcini>>. Cu toate acestea, în zonele unde pielea este mai groasă, de exemplu la nivelul palmelor și tălpilor, tendința negilor este de a se înfige în cel de-al doilea strat al pielii (derm), ducând la apariția senzației de disconfort local”, afirmă Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Sanador, București.

– Soluțiile cu acid salicilic, una dintre terapii

O bună modalitate de a „ține sub control“ negii este să ai grijă de imunitate, mai ales că se știe că atunci când ea este slăbită, riscul apariției unei infecții este mai ridicat. La fel este și în cazul negilor. O primă variantă de tratament recomandată de medici este cea pe bază de acid salicilic, acid tricloracetic sau acid lactic (sub formă de soluții, geluri sau creme).

„Persoana trebuie să pună direct pe neg un plasture înmuiat în acid salicilic. Este bine ca înainte de aplicare să țineți locul afectat în apă călduță și să îndepărtați straturile superficiale ale negului cu un obiect ușor abraziv, cum este piatra ponce“, spune medicul Alina Marin.

Nu uita că pielea din jurul negului trebuie să fie protejată pe perioada aplicării acestor susbtanțe (cu ajutorul unui unguent mai gras), mai ales că ea se poate irita. Prin repetarea procedurii, pielea infectată va fi distrusă și se va exfolia.

– Se pot înlătura și prin înghețare

O altă opțiune de tratament des recomandată persoanelor care vor să înlăture negii este crioterapia cu azot lichid. Mai exact, procedura constă în înghețarea cu ajutorul azotului a locului afectat.

„Sub acţiunea acestui tratament se formează o bulă (beșică) care se va îndepărta ulteriorul cu tot cu neg. De regulă, această terapie este indicată când negii sunt de mici dimensiuni. Dacă verucile sunt în număr mai mare este nevoie de aplicări repetate“, adaugă medicul dermatovenerolog.

În cazul negilor care apar la nivelul genunchilor sau a coatelor este posibil ca în zona afectată să rămână o cicatrice (ușoară decolorare).

– În cazul negilor mai mari este indicat laserul

Una dintre terapiile moderne indicate pentru îndepărtarea negilor este cea cu laser. Cel mai adesea, medicul recomandă procedura (se realizează sub anestezie locală) atunci când negii continuă să reapară în urma altor terapii, cauzează disconfort la mers sau sunt localizați în zone mai sensibile, cum este cea a unghiilor.

Cu ajutorul laserului (fascicol de lumină monocromatică intensă), medicul distruge țesutul afectat. „După procedura cu laser este necesar să se îngrijească leziunea și să se aplice pansamente până la cicatrizarea ei“, afirmă medicul Alina Marin.

SFATUL CLICK! SĂNĂTATE: Nu apela la crioterapie dacă negul este localizat la nivelul tălpii. Poți resimți apoi o ușoară durere în timpul mersului.

Bine de știu: Negii se mai pot îndepărta cu și ajutorul procedurii de electrocauterizare.

Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie, Spitalul Sanador, București

Important de reținut este că negii se transmit prin contact direct și că pot apărea de mai multe ori, în special la copii și la tineri. Uneori poate fi vorba de luni sau de ani, de aceea dacă negii se află într-o zonă delicată (regiunea unghiei sau a feței), dacă au tendința de a-și mări dimensiunea sau se înmulțesc, este nevoie de consult dermatologic pentru a stabili o soluție adecvată.

Nu există în prezent un tratament care să țintească direct virusul care duce la apariția verucilor. Tipul terapiei depinde de localizare, mărime, numărul negilor, dar și de vârstă, respectiv starea de sănătate a pacientului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page