Diverse

DIVERSE | Tipuri de sare de bucătărie: știi ce să alegi?

Nu există doar un singur tip de sare: sare grunjoasă, sare de mare, sare de Himalaia… Descoperă care sunt diferențele și cum să o alegi pentru a-ți asezona mâncărurile preferate.

Sarea grunjoasă, nerafinată

Se extrage direct din mare (sare de mare) sau din pământ (sare gemă). Este 100 % naturală și nu suferă niciun proces chimic. Conține, în procent mare, clorură de sodiu, dar și magneziu (sub formă de clorură), precum și oligoelemente benefice pentru sănătate. Are culoare gri, ceea ce dovedește prezența mineralelor. Este folosită la murături, saramură, la asezonarea apei în care se fierb pastele, la preparatele în crustă de sare etc.

„Diamante” de sare

Sunt recolatate sub formă brută, de mineral, din minele de sare. Se prezintă sub formă de bucăți de rocă, de dimensiuni variabile, care pot fi mărunțite. Astfel de „diamante” sunt sarea roz de Himalaia sau sarea albastră de Persia.

Sare albă, rafinată

Este tratată printr-un procedeu chimic pentru a fi curățată de impurități, pentru a fi albită și pentru a putea fi conservată mai mult timp. Conține clorură e sodiul în procent majoritar (97 %), însă toate celelalte minerale naturale au fost eliminate. Este sarea care e prezentată la masă, în solnițe.

Floarea de sare

În natură, se găsește ca un strat subțire de cristale albe, formate pe suprafața mlaștinilor sărate. În general, e strânsă manual. Este lăsată să se usuce în mod natural la soare, timp de luni întregi. Cristalele rezultate sunt mai mari ca cele de sare fină, dar mai fine ca cele de sare grunjoasă. Gustul lor este și mai delicat. Se folosesc pentru asezonarea cărnii, după ce a fost gătită.

Sarea iodată, sare fluorurată

Este sare îmbogățită cu doi compuși necesari bunei funcționări a organismului – fluorul și iodul – , și care adeseori se găsesc în cantitate suficientă în anumite regiuni. Iodul este necesar bunei funcționări a tiroidei și dezvoltării psihomotorii. Sarea iodată este autorizată din 1952. Fluorul întărește smalțul dinților și încetinește formarea cariilor. Pe etichetă trebuie menționat „sare fluorurată” sau „sare iodată și fluorurată”.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page