Diverse

DIVERSE | Superputerile oleaginoaselor. Cât de important este consumul frecvent de nuci și semințe?

Foarte puțini sunt cei care nu pot, din diverse motive de sănătate, să consume fructe oleaginoase. Nuci, arahide, alune, semințe de dovleac, de in, de floarea soarelui, fistic, migdale etc. – toate aceste superalimente din familia oleaginoaselor nu sunt doar extrem de gustoase, dar au și efecte extraordinare pentru sănătatea întregului organism uman.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului frecvent de nuci și semințe de tot felul:

În primul rând, pentru a beneficia la maximum de toate proprietățile nutrienților existenți în nuci și semințe, trebuie să știi că acestea se consumă crude, neprăjite și nesărate. În plus, nucile și semințele, indiferent de tipul lor, sunt foarte bogate în grăsimi vegetale și au un conținut caloric mare, începând de la 500 kcal/100 de grame. Așadar, consumul zilnic, pentru o viață sănătoasă, nu trebuie să depășească 25g – 30g. Apoi urmează efectele lor miraculoase asupra corpului:

  • Printre principalele substanțe nutritive conținute de majoritatea nucilor și a semințelor se numără complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6), vitamina E, calciu, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu și acid folic.
  • Nucile și semințele sunt surse importante de antioxidanți. Au în componența lor acizi grași Omega 3 care contribuie la fortificarea membranelor celulelor epidermei, la hidratarea și vitaminizarea pielii. În plus, acizii Omega 3 sunt responsabili și pentru prevenirea deteriorării structurii tuturor celulelor din corp.
  • Vrei să slăbești sănătos? Consumă des nuci și semințe pentru a-ți asigura toate beneficiile acestora în lupta contra kilogramelor în plus! Chiar dacă sunt foarte bogate în calorii, fibrele din nuci și semințe contribuie la instalarea rapidă a senzației de sațietate dacă sunt consumate în cantități mici. De asemenea, aportul important de nutrienți pe care îi conțin ajută la echilibrarea organismului, care trece prin procesul pierderii de kilograme suplimentare.
  • Nucile și semințele sunt imunostimulatoare puternice și, datorită proprietăților antioxidante, au un rol esențial în protejarea organismului împotriva bolilor, îmbătrânirii premature și a apariției bolilor neurologice sau mintale. Proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatorii ajută și la prevenirea infecțiilor căilor respiratorii, pulmonare și laringiene.
  • Fructele din familia oleaginoaselor sunt celebre pentru capacitatea lor extraordinară de a lupta împotriva afecțiunilor tumorale. Bogate în fitosteroli, lignani (hormoni naturali fitoestrogeni), melatonină, vitamina E și în acid linolenic, aceste superalimente protejează celulele împotriva tumorilor maligne.
  • Antioxidanții din fructele oleaginoase sunt importanți – pe lângă îmbunătățirea aspectului pielii, a părului și unghiilor – și pentru scăderea nivelului tensiunii arteriale, prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. Mai mult, consumul frecvent al acestora contribuie la reducerea nivelului lipidelor și a trigliceridelor din sânge și la accelerarea metabolismului, ceea ce le face esențiale în alimentația diabeticilor supra sau normoponderali.
  • Pe lângă toate acestea, mineralele din nuci și semințe sunt foarte importante pentru dezvoltarea optimă a sistemului osos și menținerea sănătății acestuia. Calciul din aceste alimente are și un rol energizant, acest mineral esențial fiind responsabil de transmiterea semnalelor către celule să producă mai multă energie.

În concluzie, consumul zilnic (în cantități moderate) de fructe oleaginoase aduce numai beneficii întregului organism. Nici nu contează care îți plac mai mult, cât timp le mănânci în stare crudă, ca o gustare de bază sau amestecate în felurile principale de hrană, vei avea numai de câștigat.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page