Diverse

DIVERSE | CUTREMURUL DIN VRANCEA: “Nu putem exclude posibilitatea unui cutremur mare”, spune Mircea Radulian

CUTREMUR de 4,4 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la 20.26, în judeţul Covasna din zona seismică Vrancea, la o adâncime de 137 de kilometri, acesta fiind cel mai mare seism înregistrat în 2014 în această zonă, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

CUTREMUR ÎN VRANCEA. Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a apreciat că seismul a avut totuşi o magnitudine mică şi nu va avea replici.

Din primele informaţii, cutremurul s-a produs la o adâncime de peste 200 de kilometri, ceea ce este o raritate. Specialiştii au în evidenţă un singur cutremur la o adâncime mai mare de 200 de kilometri.

CUTREMUR de 4.7 Covasna, urmat de altul de 4.4 în Buzău. Le-aţi simţit?

“Nu putem exclude posibilitatea unui cutremur mare în Vrancea în acest an. Cele mai periculoase zone sub cele aflate în interiorul arcului carpatic”, a apreciat Mircea Radulian.

Anul acesta, tot în zona seismică Vrancea au avut loc alte şase cutremure, cu magnitudini între 2,5 şi 3,3 grade pe scara Richter.

În decembrie 2013, în aceeaşi zonă au fost înregistrate 21 de cutremure, cu magnitudini între 2,5 şi 3,9 grade pe scara Richter.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Sursa:  RTV.NET

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page